Goodsport

– Integroitumista urheilun avulla.

Oman paikkansa löytäminen ja merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteminen ovat onnistuneen integroitumisen edellytyksiä. Lisäksi tarvitaan sääntöjä, joiden mukaan toimia, sekä ihmisiä, joita voi arvostaa. Näin ajattelee Goodsport-säätiöstä vastaava Patrik Asplund. Goodsport pyrkii antamaan nuorille mahdollisuuksia rakentaa siltoja ja itseluottamusta sekä luoda uusia ystävyyssuhteita urheilun avulla. Tätä työtä tukee Stadium.

Asplund tietää, miltä tuntuu elää yhteiskunnan varjossa, tuntea ulkopuolisuutta ja turvattomuutta maailmassa. Hän kuitenkin selvisi ja onnistui muuttamaan elämäänsä. Goodsport-säätiön avulla hän haluaa auttaa muita pärjäämään yhteiskunnassa. Siksi Goodsport on järjestänyt yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa ympäri Ruotsia – pohjoisesta etelään – luonnollisia kohtaamispaikkoja, joissa eri alueiden nuoret voivat kohdata ja solmia uusia ystävyyksiä. Tämä onnistunut hanke palkittiin Idrottsgalan 2019 ‑tapahtumassa, jossa Patrik Asplund sai ”Årets Peppare” (vuoden kannustaja) -palkinnon.



Patrik Asplund ja Hannah Andrén Goodsport-säätiöstä ottavat vastaan ”Årets Peppare 2019” -palkinnon prinssi Danielilta.

– Oli erittäin iso asia päästä parrasvaloihin esittelemään Goodsportin hanketta suurten urheilusankareiden edessä. Teini-iässä tunsin itse olevani ulkopuolinen ja päädyin erilaisiin jengeihin. Monilla ympäri Ruotsia kohtaamillani nuorilla on samanlaisia ongelmia. Ulkopuolisuuden ehkäiseminen on suurin kannustimeni. Rehellisesti sanottuna olen myös vastuussa monista huonoista asioista, joita nykyään kadun. ”Takaisin maksaminen” on klisee, mutta minuun se sopii hyvin. On etuoikeus saada nyt tehdä hyvää ja ohjata nuoria. Palkinto oli kuitti siitä, että olen maksanut takaisin. Todella lämmin tunne, Asplund kertoo.

Goodsport-säätiön mukaan onnistuneen integroitumisen avaintekijöitä on saada ihmiset kohtaamaan yli rajojen, niin näkyvien kuin näkymättömien – saada heidät poistumaan epämukavuusalueeltaan. Nattfotbollen ja Skolträffen ovat säätiön kaksi hanketta, joissa on liikunnan avulla onnistuttu nimenomaan tässä. Nattfotbollen on antanut nuorille mahdollisuuden tehdä iltaisin jotain muuta kuin kierrellä kaupungilla. Hankkeessa he oppivat kunnioittamaan toisia, ottamaan itse vastuuta ja työskentelemään yhdessä yhteisen tavoitteen hyväksi. Skolträffen-hankkeessa eri alueilta ja erilaisista sosioekonomisista olosuhteista tulevat nuoret saavat kohdata rennoissa tapaamisissa, joissa harjoitellaan luottamusta ja rakennetaan itseluottamusta erilaisten harjoitusten avulla.



”Integroituminen onnistuu, kun sitä ei ajattele vaan se tapahtuu luonnostaan."

– Urheilun kautta syntyy uusia ystävyyssuhteita. Tärkeintä on kuitenkin, että nuorten mahdolliset ennakkoluulot toisistaan karisevat, kun he oppivat tuntemaan toisiaan. Integroituminen onnistuu, kun sitä ei ajattele vaan se tapahtuu luonnostaan. Jalkapallossa jokaisella on selkeä tehtävä, joka on ratkaistava yhteisesti selkeillä rooleilla ja säännöillä, Asplund sanoo.

Perustamisestaan lähtien Goodsport on järjestänyt yli 100 000 tilaisuutta ympäri Ruotsia nuorille, jotka ovat osallistuneet säätiön hankkeisiin. Ne ovat kaikki todisteita siitä, kuinka urheilun avulla pystytään hienosti innostamaan ja yhdistämään ihmisiä yhdenvertaisissa puitteissa. Myös ohjaajat saavat mahdollisuuden kasvaa koulutusten ja mentoroinnin kautta. Sargon Akcan, Nattfotbollen-hankkeen projektivastaava Norrköpingissä, on yksi paikallisista sankareista, joka on saanut ohjausta Goodsport-säätiöltä:

– Meille säätiön merkitys on hyvin suuri. Se on ollut kanssamme ensimmäisestä päivästä lähtien. Se on muovannut, kouluttanut ja opettanut meitä. Ei ole suurempaa iloa kuin avata urheiluhalli yksinkertaisin keinoin ja tarjota nuorille edellytyksiä olla yhdessä. Ilman Goodsport-säätiötä se ei olisi ollut mahdollista.

Stadium on tukenut Goodsportia taloudellisesti useiden vuosien ajan. Viime aikoina yhteistyötä on lisätty, ja nyt Stadium on aktiivinen kumppani, joka jakaa tietoa, kontaktiverkostoja ja mentorointia.

– Meillä on monia erilaisia kumppaneita, mutta Stadium on yksi tärkeimmistä. Stadiumin laajojen kontaktiverkostojen avulla voimme yhdessä vahvistaa seuroja ja saada aikaan suurempaa yhteiskunnallista hyötyä tarjoamalla vaihtoehtoisia reittejä nuorillemme, Patrik Asplund sanoo.

Patrik Asplund

Ikä: 47 vuotta
Asuinpaikka: Hammarbyhöjden, Tukholma
Työ: Valmentaa kamppailulajeja (johtaa Kampsportstadionia), soittaa yhtyeessä Dogge Doggeliton kanssa, yhteiskunnallinen yrittäjä Goodsport-säätiön toimitusjohtajana sekä konsultti useissa yhteiskunnallisissa hankkeissa.
Perhe: Kaksi lasta, vaimo ja kaksi koiraa.
Ajankohtaista: ”Årets Peppare 2019” -palkinto Goodsport-säätiön edustajana Idrottsgalan-tapahtumassa.
Motto elämässä: Kaiken voi ratkaista, muussa tapauksessa siitä ei kannata välittää. (Katuversio Dalai Laman sanoista ”Jos ongelmaan on ratkaisu, on turha olla huolissaan. Jos ratkaisua ei ole, on järjetöntä olla huolissaan.”)

Stadium tukee Goodsport-säätiötä, joka pyrkii antamaan nuorille mahdollisuuksia rakentaa siltoja ja itseluottamusta sekä luoda uusia ystävyyssuhteita urheilun avulla. Goodsportin toimintaan kuuluvat muun muassa hankkeet Nattfotbollen ja Skolträffen.

Nattfotbollen

Nattfotbollen pyrkii lisäämään 13–25-vuotiaiden nuorten liikuntaa ja yhteisöllisyyttä. Nattfotbollen ehkäisee nuorten ulkopuolisuutta, rikollisuutta ja terveyshaittoja tarjoamalla aktiivisesti ja vastuullisesti johdettua yhteisöllisyyttä mielekkäässä ja turvallisessa kohtaamispaikassa. Nattfotbollen-toimintaa harjoitetaan perjantaisin ja lauantaisin noin kello 21.00–24.00 urheiluhalleissa ympäri Ruotsia, ennen kaikkea erityisen haavoittuvilla alueilla.

Skolträffen

Skolträffen pyrkii ehkäisemään ennakkoluuloja, ulkopuolisuutta ja syrjintää. Skolträffen luo eri alueilta ja erilaisista kulttuuritaustoista ja sosioekonomisista olosuhteista tuleville lapsille ja nuorille tilaisuuksia kohdata toisensa. Haluamme saada nuoret rakentamaan verkostoja ja kehittämään ystävyyttä yhteiskuntamme näkyvien ja näkymättömien rajojen yli.