Mitä kannattaa huomioida, kun aikoo ostaa golfvarusteita?
Ennen itsellesi sopivien golfvarusteiden valitsemista sinun kannattaa selvittää, mikä on tasosi pelaajana. Miten taitava olet? Kuinka paljon olet pelannut ja kuinka pitkään?

Golfmailat eroavat huomattavasti toisistaan riippuen siitä, onko ne tarkoitettu aloittelijoille, keskitason pelaajille vai kokeneille pelaajille. Mailojen kohdalla puhutaan usein peliä helpottavista ominaisuuksista. Mitä kokemattomampi pelaaja on, sitä enemmän peliä helpottavia ominaisuuksia tarvitaan – ennen kaikkea siksi, että siten pelaamisesta saa niin paljon irti kuin mahdollista ja pelaajana voi kehittyä. Kehittyneet mailat eivät välttämättä anna yhtä paljon anteeksi – jos palloon ei osu juuri oikein, se lentää vinoon, mutta toisaalta kunnollisen osuman jälkeen pallo lentää tarkasti ja pitkälle.

Vaatteiden, kenkien, bägien ja muiden lisävarusteiden kannalta tasolla ei ole samalla tavalla merkitystä. Näiden tuotteiden kohdalla valinta riippuu yleensä omasta mausta esimerkiksi värin ja muodon suhteen. Pelaajilla on monesti omat preferenssinsä. Haluatko kantaa bägiä vai vetää sitä kärryssä? Haluatko softspike-golfkengät vai kengät ilman piikkejä? Tiukasti vai löysästi istuvat housut? Ja nämä ovat vain muutamia esimerkkejä.


OMA TASO

    Aloittelija, suuren/keskisuuren tasoituksen pelaaja vai pienen tasoituksen pelaaja? Olemme päättäneet jakaa tämän oppaan kolmeen eri taitotasoon. Seuraavana on muutamia asioita, jotka kunkin tason pelaajien on pidettävä mielessä golfvarusteita ostaessaan.

1.Aloittelija

Aloittelijalla on yleensä vähemmän vaatimuksia varusteiden ominaisuuksien suhteen. Aloittelija tarvitsee ennen kaikkea yksinkertaisia varusteita päästäkseen alkuun pelaamisessa. Tällaisessa tapauksessa valmis aloittelijapaketti on täydellinen ratkaisu. Paketti sisältää bägin sekä kaikki aloittelijan mahdollisesti tarvitsemat mailat. Monesti kaikkiin varusteisiin panostaminen voi tuntua kalliilta. Alussa pelaaja voi olla epävarma siitä, kuinka paljon hän tulee pelaamaan ja miten pitkään kiinnostus pysyy yllä. Tällöin aloittelijapaketti on hyvä ja suhteellisen edullinen vaihtoehto.

2. Keskisuuren/suuren tasoituksen pelaaja
Vähän enemmän pelanneen ja omat tarpeensa jo vähän paremmin ymmärtävän on aika alkaa miettiä omia edellytyksiään varusteiden valinnassa. Keskisuuren tasoituksen pelaajan / amatöörin / keskihyvän pelaajan tulee valita mailoja, joissa on paljon pelaamista helpottavia ominaisuuksia. Se tekee golfin pelaamisesta ja optimaalisen pallo-osuman saavuttamisesta helpompaa. Pelaamista helpottavat mailat sopivat pelaajalle, jolle tunne ja tarkkuus eivät ole tärkeimpiä asioita vaan joka ennemminkin haluaa ominaisuuksia, joiden avulla palloa on helppo hallita ja pallo lentää pitkälle.

3. Pienen tasoituksen pelaaja
Custom fitting on erittäin suosittua golfissa juuri nyt, ennen kaikkea edistyneiden pelaajien keskuudessa, vaikka moni onkin sitä mieltä, että se on tärkeää kaikille pelaajille tasosta riippumatta. Totuus on, kuten niin monesti muulloinkin, jossakin siellä välissä. Custom fitting tarkoittaa sitä, että mailavalinnat räätälöidään arvioimisen ja kokeilemisen perusteella pelaajan omiin edellytyksiin. Pelaajan on yksinkertaisesti kokeiltava eri merkkien eri malleja, jotta hän voi huomata, mikä maila sopii omalle tasolle parhaiten. Pienen tasoituksen pelaajat haluavat usein mailoiltaan hyvää tuntumaa ja suurta tarkkuutta. Se tekee mailoista vaikeasti hallittavia mutta myös tehokkaampia, jos niitä osaa käyttää oikein.

Näin golfbägi varustellaan

Näitä tarvitset golfbägissä:
• Mailat
• Pallot
• Griinihaarukka
• Merkkausnastat
• Kynä
• Puhdistustyökalu (usein pieni harja, jolla voi puhdistaa mailojen urat)
• Pyyhe
• Golfkengät
• Sadevaatteet
• Sateenvarjo
• Tiit


TIESITKÖ?

      Viime vuosina myös etäisyydenarviointityökalujen käyttö on lisännyt suosiotaan. Monesti kyse on digitaalisesta golfkellosta tai laserkiikarista. Nykyään markkinoilla on yhä enemmän myös saman asian ajavia sovelluksia.


Mikä tuotemerkki minun kannattaa valita?
Tuotemerkkiä valitessa kyse on ennen kaikkea omasta mausta. Kaikilla tuotemerkeillä on omat etunsa ja ainutlaatuiset ominaisuutensa. Kattavien aloittelijapakettien kohdalla Stadium on päättänyt tehdä yhteistyötä Wilsonin kanssa. Wilson on hyvä tekemään edullisia mailoja täynnä pelaamista helpottavia ominaisuuksia.

Mikä on sopivin hintataso?
Mitä kehittyneempiä golfvarusteet ovat, sitä kalliimpiakin ne ovat. Mitä parempi pelaaja on golfaamaan, sitä kehittyneempiä ja samalla kalliimpia varusteita hän tarvitsee. 300 eurolla saa kattavan aloittelijapaketin, mutta mailoja voi valikoida myös siten, että loppuhinta kohoaa pitkälti yli 1500 euron.

Mailat

Kannattaako minun ostaa valmis mailapaketti vai mailoja yksitellen?
Tämä riippuu täysin omista preferensseistä ja ennen kaikkea omasta tasosta. Aloittelija voi aloittaa pelaamisen helposti ja suhteellisen edullisesti ostamalla aloittelijapaketin, joka sisältää bägin ja kaikki alussa tarvittavat mailat. Taitotason ja kokemuksen karttuessa pelaajat voivat alkaa ostaa mailoja yksi kerrallaan. Rautamailat myydään aina setteinä. Silloin ostetaan rautasetti (usein Pitching Wedgestä rautavitoseen tai naisten kohdalla S-rautakutoseen). Rautasetti on varusteiden perusta. Sen lisäksi tulee valita erikseen putteri, draiveri, hybridi, fairway wood ja wedget.


HUOMIOITAVAA

    Bägissä saa olla korkeintaan neljätoista mailaa, joten ne kannattaa valita huolella omien tarpeiden ja vahvuuksien mukaisesti.




Mitä mailoja bägiin tarvitaan?
Bägissä saa olla korkeintaan neljätoista mailaa, joten ne kannattaa valita huolella omien tarpeiden ja vahvuuksien mukaisesti. Suurimmalle osalle seuraavasta on hyvä aloittaa:

Draiveri – aloituslyönteihin ja muihin pitkiin lyönteihin käytettävä maila
Putteri – käytetään ainoastaan griinillä pallon pelaamiseen reikään
Rautamailat – monipuolisia mailoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi aloituslyönteihin lyhyemmillä rei'illä ja väylälyönteihin pitkillä rei'illä
Wedget – Käytetään pallon "chippaamiseen" griinin lähellä ja griinille. Käytetään myös erityisen hankalissa ja teknisesti vaikeissa tilanteissa, kuten hiekkaesteissä tai korkeassa ruohossa.
Fairway wood / hybridi – Puumailoja tai puu-/rautamailoja, joita käytetään pitkiin lyönteihin aloituslyönnin jälkeen. Osumakohta on rautamailoja tasaisempi, minkä vuoksi näillä mailoilla voi lyödä niitä pidemmälle.

Mitä kannattaa pitää mielessä rautamailoja valitessa?
Rautamailat ovat kaikkien bägien perusta. Ne muodostavat vähintään kaksi kolmasosaa bägistä ja ovat myös kaikkein monipuolisimpia mailoja. Rautamailoja käytetään oikeastaan pelin kaikilla eri osa-alueilla (lyhyiden reikien aloituslyönnit, väylälyönnit, lähestymislyönnit ja lyhyemmät chipit), lukuun ottamatta hiekkaesteitä ja griiniä. Rautamailoja myydään usein setteinä ja ne ovat siksi suuri – ja tärkeä – investointi.

Historiallisesti pelaajilla on usein ollut rautamailoja pitching wedgestä (jolla pallo chipataan griinille suhteellisen läheltä) rautavitoseen tai rautakutoseen. Nykyään monet valitsevat kuitenkin vähemmän staattisen ratkaisun, jossa ei ehkä ole rautanelosta vaan sen sijaan useampi samaan luokkaan kuuluva maila eri ominaisuuksin. Rautamailoissa yleissääntö on se, että mitä alempi numero, sitä pidemmälle niillä voi lyödä.

Rautamailoissa voi olla kahdenlaisia osumapintoja. Taka-aukkoinen (eli cavity back) tarkoittaa sitä, että paino siirtyy keskeltä kohti reunoja, jolloin hyvän pallo-osuman pinta-ala on suurempi (ns. sweet spot) ja vakaus parempi. Tämä on paras ratkaisu kokemattomille pelaajille, sillä se on vakaa ja takaa pitkät lyönnit. Taotut mailat eli muscle backit sopivat puolestaan kokeneemmille pelaajille. Näissä mailoissa painopiste on lavan keskellä, minkä vuoksi mailan käsittely on vaikeaa mutta toisaalta tuntuma on parempi ja palloon saa helpommin kierrettä.

Mitä kannattaa pitää mielessä putteria valitessa?
Putterin valinnassa on tärkeää löytää sopiva tuntuma. Puttaamisen tavoitteena on heiluriliike, jossa takaisinvienti on yhtä pitkä kuin saatto. Liikkeen pitäisi muodostaa tasasivuinen kolmio. Siten lyönnin pituutta on helpompi hallita.

Mikä sopii juuri sinulle ja sinun pelitavallesi? On hyvä valita putteri, joka istuu hyvin kädessä ja tuntuu mukavalta. Suurta putteria on monesti helpompi käsitellä kuin pientä ja se antaa osumavirheet paremmin anteeksi.



TIESITKÖ

    Sen jälkeen, kun mailan "ankkurointi" kehoa vastaan kiellettiin, pelaajien vatsaa koskettaneet niin sanotut napaputterit ovat käytännössä hävinneet markkinoilta. Samankaltaisen lopputuloksen saavuttamiseksi monet valitsevat nykyään putterin tavallista paksummalla ja siten vakaammalla kahvalla, joka luo vakauden tunnetta heiluriliikkeeseen.


Mitä kannattaa pitää mielessä draiveria valitessa?
Draiveri on se maila, jolla lyödään pisimmät aloituslyönnit eli par 4 ja par 5 -reikien aloituslyönnit. Draiveria valitessa on pidettävä mielessä haluttu paino, nostokulma ja pallon lähtökulma. Kenties kaikkein tärkein asia draiveria valittaessa on varsi. Jos varsi on turhan kevyt ja joustava, aloituslyönnit saattavat painua liian vasemmalle ja lyönnit eivät enää pysy hallussa. Jos varsi on liian jäykkä ja painava, lyönnit saattavat jäädä liian lyhyiksi ja pallo saattaa painua liian oikealle.

Valittavana on kaksi eri vaihtoehtoa, regular ja stiff. Svingin nopeudesta riippuen eri pelaajat tarvitsevat erilaisia varsia. Hyvä perussääntö on se, että jos svingi on nopea (tai jos kiihtyvyys on nopea svingin aikana), kannattaa valita jäykkä stiff-varsi.

Varusteet

Mitä kannattaa pitää mielessä palloja valitessa?
Oikean pallon valitseminen pelin eri vaiheissa on lähes yhtä tärkeää kuin mailan valinta. Sopivan draiverin yhdistäminen sopivaan palloon voi esimerkiksi lisätä monta metriä aloituslyöntiin. Golfpallojen materiaalit ja laadut ovat monien muiden golfvarusteiden tavoin kehittyneet paljon viime vuosien aikana.

Yleensä puhutaan pehmeistä ja kovista palloista, millä tarkoitetaan itse asiassa sitä, onko palloissa kova vai pehmeä ydin. Kova ydin lisää usein lyönnin pituutta mutta heikentää ehkä hieman tuntumaa. Pehmeä ydin parantaa tuntumaa mutta tekee lyönneistä hieman lyhyempiä. Pehmeillä palloilla on myös tapana kiertyä paljon, jos niihin osuu vinosti. On kuitenkin tärkeä muistaa, että nämä ovat vain yleisiä ominaisuuksia. Yksittäinen pelaaja voi hyvinkin lyödä pidemmälle pehmeällä kuin kovalla pallolla, riippuen svingin nopeudesta, pelityylistä ja tasoituksesta.





Mitä kannattaa pitää mielessä bägiä valitessa?
Ensinnäkin: Haluatko kantaa bägiä vai vetää sitä? Kantobägi on usein pienempi ja kevyempi, sillä se on tehty kannettavaksi. Kantobägin voi kuitenkin milloin tahansa asettaa golfkärryyn, jos sitä haluaa vetää. Kärrybägi on yleensä vähän tilavampi, mutta myös suurempi ja painavampi. Kärrybägiä on vedettävä golfkärryssä, mikä tarkoittaa sitä, että kärryn on aina kuljettava mukana. Lähes kaikki kärryt ovat nykyään kolmi- tai nelipyöräisiä, ja pelaaja työntää kärryä edessään. Aiemmin kärryjä vedettiin takana. Työntäminen on ergonomisempaa ja hellävaraisempaa keholle. On olemassa myös täysin vedenpitäviä bägejä. Ne voivat olla hyviä Suomessa, jossa sää vaihtelee etenkin kevät- ja syyskaudella.

Golfkäsine
Käsinettä pidetään toisessa kädessä pidon parantamista ja hiertymien/vammojen ehkäisemistä varten. Oikealla pelaavat pitävät käsinettä vasemmassa kädessä, vasemmalla oikeassa. Käsineen pitää istua tiukasti, lähes ylimääräisen ihokerroksen tavoin. Materiaali valitaan säätilan mukaan.
Nahkakäsine tarjoaa monesti parasta tuntumaa, mutta se ei kestä huonoa säätä kovinkaan hyvin. Silloin voi olla hyvä valita kestävämpi kaikkien säätilojen käsine tai puhdas sadekäsine.

Mitä kannattaa pitää mielessä golfkenkiä valitessa?
Pelaajan tulee ennen kaikkea miettiä sitä, milloin hän useimmiten pelaa golfia. Jos pelaaja pelaa esimerkiksi ainoastaan silloin, kun ulkona on kuivaa, pitoa ei tarvita niin paljon ja ns. spikeless-malli voi olla riittävä. Jos pelaaja pelaa vaihtelevissa olosuhteissa, hän tarvitsee hyvää pitoa. Silloin kannattaa satsata softspike-piikeillä varustettuihin kenkiin tai muihin hyvän pidon takaaviin kenkiin.

Monilla pelaajilla on kaksi paria kenkiä. Yksi kevyempi ja paremmin kesäpeleihin sopiva kenkäpari sekä yksi tukevampi nahkakenkäpari huonompaan säähän. Viime kausina urheilulliset golfkengät ovat lisänneet suosiotaan. Ulkoasultaan ne voivat näyttää juoksukengiltä tai perinteisiltä lenkkareilta. Nämä kengät ovat yleensä spikeless-kenkiä, eli niissä ei ole softspike-piikekjä vaan yksinomaan ulkopohja, joka on kuvioitu siten, että se tarjoaa niin hyvää pitoa kuin mahdollista. Perinteisemmät golfkengät on yleensä valmistettu nahasta ja niiden pohjassa on softspike-piikkejä, jotka tarjoavat optimaalista pitoa kaikilla alustoilla.

Tärkeitä lukuja ja kirjaimia

Kun aloittelija tutustuu golfmailan kuvaukseen verkkokaupassa tai myymälässä, valmistajan ja mallin nimen jälkeiset lukuisat luku- ja/tai kirjainyhdistelmät aiheuttavat monesti hämmennystä.


HUOMIOITAVAA

    Numerot saattavat viitata siihen, minkä tyyppinen maila on kyseessä (esimerkiksi rauta-3 tai rauta-5), tai siihen, mikä versio tietystä mailamallista on kyseessä.

Olemme laatineet pienen oppaan:

Rh – lyhenne sanoista right hand, eli maila on tarkoitettu oikeakätisille pelaajille.
Lh – lyhenne sanoista left hand, eli maila on tarkoitettu vasenkätisille pelaajille.
Dr – Draiveri
Pt – Putteri
Hy – Hybridi
FW – Fairway Wood
SW – Sandwedge
PW – Pitching wedge
M – mies
W – nainen
Jr – nuori/lapsi





SANASTO:

        LOFT, NOSTOKULMA: Lavan kulma asteissa suhteessa varteen.
        HYBRIDI: Yhdistetty rauta- ja puumaila, joka on lisännyt suosiotaan viime vuosina.
        HANDICAP, TASOITUS: Järjestelmä, jolla voidaan tasoittaa eri taitotasolla pelaavien pelaajien eroja. Mitä taitavampi pelaaja, sitä alhaisempi tasoitus.
        TII: Pieni kapea tikku, jonka päälle pallo asetetaan.
        RAUTAMAILA: Maila, jossa on puumailoja lyhyempi varsi ja pienempi lapa. Rautamailan lapa on valmistettu umpiraudasta tai teräksestä, mistä se on saanut myös nimensä.
        WEDGE: Alun perin lyhenne sanoista pitching wedge (rautakymppi). Nykyään nimeä käytetään useista suuren nostokulman mailoista, esimerkiksi sand wedge.