-25% tuhansista tuotteista.

Näin valitset oikeat juoksukengät.

Kengät ovat ehdottoman tärkeät juoksussa. Oikeat kengät eivät ainoastaan ​​tarjoa parempaa juoksukokemusta, vaan ovat myös perusedellytys, jotta voit välttää juoksuvammat. Juoksu kuormittaa kehoa neljä kertaa kävelyä enemmän. Siksi lähes kaikki juoksuvammat ovat peräisin jaloista. Tämä tarkoittaa, että polvien, lonkkien, pohkeiden tai selän ongelmat johtuvat usein siitä, että juokset vääränlaisilla juoksukengillä. Ole huolellinen ja varaa aikaa uusien kenkien sovitukseen – se on samalla edullinen vakuutus vammojen varalta.

Jos teet kenkäanalyysin myymälässä yhdessä myyjämme kanssa, voit testata kenkiä 30 päivän ajan lenkeilläsi. Juoksukenkätakuun tarkoitus on, että voit tuntea olosi tyytyväiseksi ja luottavaiseksi. Takuu ei oikeuta rahakorvaukseen, jos valitset halvemman mallin ja vaihtaessasi kalliimpaan juoksukenkään, maksat vain erotuksen.

Uusia kenkiä ostettaessa on otettava huomioon monia muuttujia. Esimerkiksi paino, iskunvaimennus, vakaus, droppi ja pito. Miten tulisi siis ajatella? Perussääntönä on tietysti se, että kengän tulee tuntua mukavalta jalassa. Jos se tuntuu huonolta tai epämukavalta, menetät nopeasti kaikkein tärkeimmän – juoksuintosi. Muista myös, että jalat ja askellus muuttuvat ajan myötä, joten älä oleta, että sama merkki ja malli sopivat sinulle vuodesta toiseen. On tietysti myös monia muita näkökohtia, jotka kannattaa huomioida kenkävalinnassa. Ja sen teemme tässä oppaassa.


Huomioitavaa

  • Hyvät kengät parantavat juoksukokemusta ja ehkäisevät vammoja.

  • Juoksuaskeleesi muuttuu ajan myötä – uskalla tarvittaessa vaihtaa merkkiä ja mallia.

Juoksuaskel

Meillä jokaisella on erilainen juoksuaskel. Juoksutyyliä selvitettäessä kiinnitetään huomiota erityisesti siihen, missä asennossa jalkapohja osuu maahan. Suurimalla osalla askellus tapahtuu kannan ulkosyrjällä ja kiertyy sen jälkeen eri määrin sisään- ja eteenpäin jalkapohjan yli. Askellusliike voi vaihdella huomattavasti, minkä vuoksi juoksuaskel jaetaan usein kolmeen kategoriaan: neutraali, ylipronatoiva ja supinoiva askel.




Neutraali. Neutraali juoksuaskel tarkoittaa sitä, että jalkaholvi jaksaa kannatella kehon painoa, joten juoksuaskel kiertyy eteenpäin jalkapohjan yli. Myös neutraalin askelluksen juoksijoilla voi olla tiettyä ylipronaatiota, eli jalka kiertyy hieman sisään, mutta liike tapahtuu kuitenkin pääosin eteenpäin. Jos sinulla on neutraali juoksuaskel, vakaus ei ole niin tärkeää ja voit valita neutraalin kengän. Liian vakaa kenkä voi tuntua kömpelöltä ja voi jopa aiheuttaa vammoja.

Ylipronaatio. Ylipronatoiva juoksuaskel tarkoittaa, että jalka kiertyy huomattavasti sisäänpäin juoksuaskeleen aikana. Tämä johtuu usein siitä, että jalkaholvi on litteä eikä siten kannattele kehon painoa kunnolla. Jotta nilkkaniveliin kohdistuva liian suuri paine ei aiheuttaisi ongelmia, ylipronatoivan juoksijan kannattaa useimmiten valita vakaa kenkä, joka antaa tukea ja hidastaa jalan kiertymistä sisäänpäin. Tuesta huolehditaan yleensä seinämällä juoksukengän sisäpuolella, mutta tuki voi sijaita myös muualla kengässä.

Supinaatio. Supinoiva tai alipronatoiva askellus tarkoittaa, että koko askel astutaan jalan ulkosyrjällä. Tämä johtuu tavallisesti siitä, että jalkaholvi on jäykkä eikä taivu. Alipronatoivalle juoksijalle ei ole tarjolla erityistä kenkää, vaan hänen kannattaa valita kenkä, jossa on hieman lisätukea – kiertojäykempi malli hyvällä iskunvaimennuksella.

Jos olet epävarma omasta askelluksestasi, tule myymäläämme juoksuaskelanalyysiin. Voit myös kokeilla asettaa vanhat juoksukenkäsi tasaiselle alustalle – jos ne kallistuvat sisäänpäin, askeleesi on luultavasti ylipronatoiva, ja jos ne ovat suhteellisen suorassa, sinulla on neutraalimpi askel. Voit myös helposti katsoa, miten vanhat kenkäsi ovat kuluneet. Kuluneet sisäreunat ovat merkki ylipronaatiosta, tasaisesti kuluneet kengät ovat merkki neutraalista askelluksesta, kun taas erittäin kuluneet kannat saattavat johtua huonosta kantapidosta. Yleisesti ottaen juoksukengät on jaettu ”Neural”-kategoriaan juoksijoille, joilla on neutraali askel, ja "Stability”-kategoriaan juoksijoille, jotka tarvitsevat lisätukea.


Huomioitavaa

  • Jos ylipronatoit vain hieman, juokseminen käy usein sulavammin neutraaleilla kengillä.

  • Testaa juoksuaskeltasi myymälöissämme tai tutkimalla vanhoja kenkiäsi.

Istuvuus

Näin tiedät, että juoksukenkä istuu oikein jalassa.



Kaikki jalat ovat erilaisia, ja siksi on tärkeää, että löydät juuri omalle jalallesi sopivan istuvuuden. Juoksukenkien pitää tuntua mukavilta heti alusta lähtien. Monet jäävät jumiin johonkin tiettyyn kenkämerkkiin ja ostavat samaa vuosi vuoden jälkeen. Muista kuitenkin, että eri mallien väliset erot ovat usein suurempia kuin eri merkkien, joten älä pelkää uusien suosikkien löytämistä.

Koko. Jalkasi turpoavat jonkin verran juostessa. Siksi hyvä nyrkkisääntö on hankkia kengät, joiden kärkeen jää 1–1,5 cm tilaa. Toisin sanoen juoksukengissä tarvitaan enemmän tilaa kuin tavallisissa kengissä. Muista myös, että juoksukengät venyvät käytössä hieman leveyssuunnassa mutta ne eivät ikinä kasva pituussuunnassa.

Nauhoitus. Juoksukenkien nauhojen kohdalla kyse on enemmän omasta mausta. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että liian tiukasti nyöritetty juoksukenkä aiheuttaa helpommin ongelmia sisään kasvaneiden varpaankynsien ja tunnottomuuden muodossa, kun taas liian löysä nyöritys saa jalan liukumaan kengän sisällä, mikä voi johtaa hiertämiseen tai pronaatiotuen väärään asentoon. Mieti, miltä sinusta tuntuu – nauhat tulee kiristää miellyttävän tasaisesti koko jalan pituudelta.

Jalkaholvi. Myös jalkaholvin muoto vaikuttaa istuvuuteen. Jos jalkaholvi on matala, jalka viihtyy monesti parhaiten vähän suoremman lestin kengissä. Jos jalkaholvi on korkea, voi olla hyvä valita hieman korkeamman lestin kenkä, joka vähentää jalkaholvin kuormitusta. Neutraalille jalkaholville neutraali kenkä sopii luultavasti parhaiten. Jos jalkaholvisi on erittäin korkea, voi myös olla hyvä idea täydentää kenkää pohjallisella tai tukipohjallisella, joka vakauttaa jalan suurta liikkuvuutta.


Huomioitavaa

  • Luota tunteeseen – kenkien on tunnuttava hyviltä heti alusta alkaen.

  • Muista aina vähintään puoli senttiä tilaa varpaiden kohdalla. Jalka turpoaa juostessa.

Juoksutaso

Näin juoksutottumuksesi vaikuttavat kenkien valintaan.

Uusia juoksukenkiä ostaessasi sinun tulee aina esittää itsellesi kysymys: kuinka usein ja kuinka pitkään minä juoksen? Juoksutottumustesi kartoittaminen helpottaa oikeiden juoksukenkien löytämistä.

Aloittelija. Aloittelijalla tai harvoin juoksevalla ei ole samanlaisia lihaksia, tasapainoa ja tekniikkaa kuin kokeneella juoksijalla. Siksi aloittelija voi tarvita enemmän vaimennusta, tukea ja vakautta. Jos juoksijalla on tapana osua maahan kantapää edellä, korkeammalla dropilla (katso selitys alla) varustettu malli voi olla hyvä.

Kokenut. Mitä useammin juokset, sitä kevyemmät ja nopeammat kengät voit valita. Kokeneilla juoksijoilla on yleensä useampi kenkäpari. Vähintään yksi pehmeämpi ja paremmalla iskunvaimennuksella varustettu kenkäpari pitkille lenkeille sekä yksi kevyempi ja vähemmän vaimennettu kenkäpari intervalliharjoitteluun tai kilpailuihin. Kokeneemmat juoksijat suosivat yleensä kenkää matalalla dropilla, mikä vaatii enemmän kannalta ja pohkeilta, mutta toisaalta parantaa voimansiirtoa. Pitkillä matkoilla myös huippujuoksijoilla voi toisaalta olla käytössään korkeampi drop, sillä se kuluttaa kehoa vähemmän.

Drop. Drop on korkeusero kengän kannasta varpaisiin. Mitä isompi drop, sitä jyrkempi kulma kantapään ja jalkaterän välillä on. Drop ilmoitetaan millimetreinä. Matala drop asettaa korkeammat vaatimukset juoksutekniikalle, mutta vastineeksi saat tehokkaamman juoksuaskeleen. Jos olet aloittelija, sinun kannattaa vammojen välttämiseksi valita kenkä, jossa on korkeampi drop.


Huomioitavaa

  • Mukauta kenkävalintasi sen mukaan, miten pitkälle ja miten usein juokset.

  • Älä ala juosta liikaa liian nopeasti, sillä se lisää loukkaantumisriskiä.

  • Jos juokset usein, osta kaksi paria kenkiä – yksi pari pitkille lenkeille ja toinen intervalliharjoitteluun.

Juoksutyyli

Näin valitset kengät omaan juoksutyyliisi.

Oikean kenkätyypin valitsemiseksi sinun on oltava tietoinen juoksutyylistäsi – onko se distance, fast tai trail. Jos vaihtelet eri juoksutyylien välillä, saatat tarvita useamman kuin yhden kenkäparin. Jos olet aloitteleva juoksija, distance on yleensä sopivin kenkä aloittaa.


Distance. Hyvin vaimennetut ja energiaa palauttavat kengät pidempiin lenkkeihin.

Fast. Responsiiviset ja kevyemmät kengät, joilla on jonkin verran energian palautusta. Nopeille lenkeille.

Trail. Kengät, joissa on hyvä pito ja vahvistettu päällinen polkujuoksuun.
Oletko aloittelija? Juuri aloittaneilla juoksijoilla ei ole samoja lihaksia, tasapainoa ja tekniikkaa kuin kokeneilla juoksijoilla, joten he saattavat tarvita enemmän vaimennusta, tukea ja vakautta. Täsmälleen samoja ominaisuuksia tarvitaan pidemmillä matkoilla, joten nimestään huolimatta distance-kengät sopivat hyvin myös juoksun aloittaneille.

Vinkkejä ja neuvoja

Hoito-ohjeita, sukkavinkkejä ja muita fiksuja neuvoja.

Hoito. Helppo tapa pidentää kenkien käyttöikää on huolehtia niistä oikein. Huuhtele ja pyyhi sora ja lika pois liinalla jokaisen juoksulenkin jälkeen. Siten sekä päällinen että pohja kestävät pidempään. Älä laita kenkiä pesukoneeseen, sillä silloin liima voi irrota ja kengät menettävät istuvuutensa. Ota pohjallinen pois ja anna kenkien hengittää juoksulenkin jälkeen. Siten ne haisevat vähemmän.

Sukat. Käytä juostessasi aina teknisestä materiaalista valmistettuja juoksusukkia. Ne hengittävät ja pitävät jalat viileinä ja kuivina. Tavalliset puuvillasukat imevät kosteuden itseensä, minkä vuoksi ne menevät helpommin myttyyn ja aiheuttavat hiertymiä. Osta muutama pari juoksusukkia ja vaihda ne usein, niin kengät pysyvät raikkaina pitkään.

Muita vinkkejä. Avaa aina kengännauhat juoksun jälkeen. Kenkien vetäminen päälle ja pois lisää niiden kulumista huomattavasti. Kannattaa ostaa kahdenlaiset kengät – yksi vakaampi ja iskuja paremmin vaimentava pari pitkille lenkeille ja määräharjoitteluun, yksi kevyempi ja vähemmän iskuja vaimentava pari intervalliharjoitteluun ja kilpailuihin. Siten juokseminen on hauskempaa ja kengät kestävät pidempään käytössä. Muista myös juosta uusilla kengillä 4–5 kertaa ennen niiden käyttöä pitkällä juoksulenkillä. Siten voit rauhassa tutustua kenkiin, ja lisäksi hiertymien riski vähenee.


Huomioitavaa

  • Huuhtele ja kuivaa kengät jokaisen juoksulenkin jälkeen, mutta älä koskaan pese niitä pesukoneessa.

  • Hiertymien välttämiseksi käytä aina teknisestä materiaalista valmistettuja juoksusukkia.

Sanasto

Juoksukenkien osat:

Pohjallinen. Ohut kengän sisäpuolella oleva pohja, jonka voi irrottaa ja kääntää.
Välipohja. Kenkien "sydän", joka sisältää iskunvaimennuksen.
Ulkopohja. Kuvioitu kovasta kumiseoksesta valmistettu pohja, joka takaa pidon ja suojan.
Kantakappi. Takapuolella oleva muoviosa, joka tukee ja vakauttaa kantaa.
Päällinen. Hengittävästä verkkomateriaalista valmistettu yläosa, joka vaikuttaa istuvuuteen ja käyttömukavuuteen.
Iltti. Kielimäinen osa nauhojen alla. Muotoon ommellut kengät ilman ilttiä ovat yhä yleisempiä.

Juoksijan sanasto:

Ylipronaatio. Jalka kiertyy sisäänpäin kohti pohjan sisäreunaa juoksuaskeleen aikana.
Supinaatio. Jalka kiertyy kohti pohjan ulkoreunaa koko juoksuaskeleen ajan.
Vaimennus. Tyynyt tai muut kengässä olevat materiaalit, jotka vaimentavat iskuja.
Kantapito. Kengän istuvuus kannan kohdalla. Vakaa kantakappi parantaa kantapitoa.'
Kärki. Varpaita ympäröivä tila kengässä.
Lesti. Kengän muoto. Ero tehdään suoran lestin, käyrän lestin ja yhdistelmälestin välillä.
Drop. Kaltevuus kengän kannasta varpaisiin.
Stack height. Pohjan kokonaispaksuus. Mitä suurempi stack height, sitä enemmän vaimennusta.