Opas: Osta oikeat hiihtomonot

JOHDANTO

Suomalaiset ovat aina rakastaneet hiihtämistä. Esi-isämme etenivät suksilla, ja nykyisin hiihto on koko kansan suosima laji. Hiihto on tehokasta kuntoharjoittelua, joka antaa kyytiä kehon kaikille lihasryhmille. Se on myös välineurheilua – tarvitset sukset, monot, siteet ja oikean suksivoiteen. Koska termiviidakossa on helppo eksyä, oppaastamme saat apua suksien hankintaan.

Huomioitavaa suksien valinnassa
Kysy itseltäsi ennen suksien ostoa:
Mikä on tavoitteesi hiihdossa?
Vastaus kysymykseen ratkaisee suhteellisen nopeasti, minkälaiset sukset kannattaa hankkia. Harjoitteletko koko talven Finlandia-hiihtoon vai hiihdätkö perheen kanssa viikonloppuisin?

Jos esimerkiksi panostat Finlandia-hiihtoon, ei kannata valita liian yksinkertaista suksea. Edistyksellistä suksea simppelimmässä suksessa on yksinkertaisempi pohja ja painavampi rakenne. Hyvä vinkki on valita omaa nykyistä hiihtokapasiteettiaan hieman edistyksellisempi suksi. Se antaa mahdollisuuden kehittyä hiihdossa. Hiihtäminen on hauskempaa, kun suksi ei aseta rajoituksia.

HIIHTÄJÄN TASO

Painosi ja hiihtotekniikkasi määrittävät sinulle sopivan suksen. Aloittelijalle on tärkeää, ettei suksi ole liian jäykkä. Näin ei synny riskiä huonosta pidosta. Edistynyt ja hyvän tekniikan omaava hiihtäjä pystyy hiihtämään aloittelijaa jäykemmällä suksella. Nämä ominaisuudet parantavat luistoa tasatyönnössä ja eteen liukuessa.

Suksen pitää olla sopiva hiihtäjän tekniseen tasoon nähden. Suksella ei pitäisi koskaan tarvita taistella pidon saamiseksi lumella, mutta sitä tapahtuu aloittelijan valitessa liian jäykän suksen.

Yksi vinkki on aloittaa miettimällä, mitä varusteet saavat maksaa. Sen jälkeen voi valita mahdollisimman hyvät, budjettiin sopivat varusteet. Kalliimmat sukset painavat yleensä vähemmän ja niissä on parempi pohja, jossa luistovoide pysyy paremmin. Siten luisto on parempi pidempään. Toki aloittelijakin voi valita kalliimmat sukset. Ongelma on, ettei niistä pysty hyötymään samalla tavalla kuin parempi hiihtäjä. Valitse siis nykyiseen tasoosi sopiva suksi, joka antaa sinulle mahdollisuuden kehittyä hiihtäjänä.

Oikeiden suksien löytämisessä on kyse oikean jäykkyyden tai jalkavuuden löytämisestä (lue jalkavuudesta lisää jäljempää). Jos suksien jäykkyys on väärä, hiihtäminen on kärsimystä, olitpa sitten aloittelija tai huippuhiihtäjä. Jäykkyys voi vaihdella saman mallisissa, pituisissa ja merkkisissä suksissa. Siksi on tärkeää saada apua juuri itselle sopivan suksimallin valintaan.


HUOMIOITAVAA

  • Valitse suksi aina sen mukaan, missä, milloin ja miten haluat hiihtää.
  • Valitse varusteet, joissa voit kehittyä hiihtäjänä.
  • Hiihtäminen on vaikeaa, jos suksien jäykkyys ei ole oikea, olitpa sitten aloittelija tai huippuhiihtäjä.


Perinteinen vai vapaa tyyli?
Ennen suksien ostoa pitää päättää, kummalla hiihtotavalla aikoo hiihtää. Hiihtotavat jaetaan perinteiseen ja vapaaseen (luistelu). Perinteinen on yleisin hiihtotapa Suomessa. Perinteisellä tyylillä hiihdetään yleensä valmiilla ladulla käyttäen erilaisia tekniikoita, kuten vuorohiihtoa, yksipotkuista tasatyöntöä, tasatyöntöä ja jyrkässä ylämäessä haarakäyntiä. Vapaa hiihtotapa muistuttaa tekniikaltaan luistelua, kun hiihtäjä työntää suksia poispäin kehosta ja samalla työntää sauvoja taaksepäin.

Kahden eri hiihtotavan varusteet eroavat toisistaan selvästi. Luistelusukset ovat pääsääntöisesti lyhyemmät. Luistelusuksen kärkeä on laskettu jonkin verran suksen painon vähentämiseksi. Luistelusuksessa on myös terävät kantit ja jäykempi jäykkyys, koska pitokohtaa ei paineta alustaan hiihtäessä (luistelusuksessa ei käytetä pitovoidetta).

Myös sauvoissa, siteissä ja monoissa on eroja. Palaamme niihin myöhemmin.

Mikä on jalkavuus?
Jalkavuus on yksi tärkeimpiä perinteisen hiihtotavan termejä. Jalkavuus on jalan alla oleva suksen osa, joka ei ole kontaktissa alustaan, kun seisot paino tasaisesti molemmilla suksilla. Pidon pitää olla jalkavuuden pitoalueilla – niin voiteluvapaissa kuin voideltavissa suksissa. Suksen pitää saada hyvä pito lumella, kun sitä ylikuormitetaan ja painetaan alas jalalla. Tasaisessa kuormituksessa mikään jalkavuuden osa ei saa olla kontaktissa alustaan, koska kontakti heikentää luistoa.

Jalkavuuden voi mitata useilla tavoilla. Käytettävästä menetelmästä riippumatta suksia ostettaessa on tärkeää, että oma paino ja hiihtokapasiteetti ilmoitetaan tarkasti. Jos valitset voideltavan suksen, pitoalueet merkitään jalkavuuden mittauksen jälkeen, jotta tiedät, mihin pitovoide tai voideteippi laitetaan.

Ohjenuorana yksinkertaisuus
Voiteluvapaiden suksien huono luisto ja soveltuvuus vain lapsille ja aloittelijoille ovat vanhoja totuuksia. Kun jalkavuus on mitattu oikein, skin-tekniikalla varustettu moderni voiteluvapaa suksi on itsestään selvä valinta lähes kaikille hiihtäjille, niin aloittelijoille, kuntoilijoille kuin kilpahiihtäjille. Skin-sukset toimivat erinomaisesti kaikissa olosuhteissa, sillä suksen pitokarva pitää hyvin useimmissa sää- ja lämpötiloissa.

Skin-suksilla on helppo lähteä ulos ladulle, koska niihin tarvitsee lisätä vain luistovoidetta. Ne ovat siis täydelliset sukset kiireiselle. Pitokarva kestää hiihtoa yli 1 000 kilometriä. Pitokarvaa voi myös huoltaa puhdistustuotteella ja käsitellä pitokarvalle tarkoitetulla luistotuotteella, joka parantaa luistoa suksen liukuessa eteenpäin. Kun pitokarva on kulunut, se vaihdetaan uuteen.

Modernin skin-tekniikan ansiosta enää ei tarvitse miettiä, miksi valitsisi skin-sukset. Pikemminkin voi miettiä, miksi ei valitsisi niitä.

Osta paketti
Varusteiden hintaa voi hilata alaspäin ostamalla paketin, joka sisältää sekä sukset että siteet. Paketin hinta voi usein olla alhaisempi kuin pelkkien suksien hinta. Lisäksi paketin ostaja voi olla varma, että siteet sopivat suksiin.

SAUVAT

Kun suksien valintaan on käytetty paljon aikaa, on yleistä valita ensimmäiset hyväntuntuiset sauvat. Kannattaa kuitenkin miettiä toisenkin kerran. Sauvat vaikuttavat nimittäin merkittävästi hiihtoon. Halvat sauvat on tehty yleensä yksinkertaisemmista materiaaleista, mikä tekee niistä painavampia ja löysempiä. Myös kahva on yksinkertaisempi halvassa sauvassa ja tehty usein muovista, josta on kylmempi pitää kiinni kuin korkkikahvasta. Korkkikahva auttaa myös siirtämään kosteutta pois kädestä. Vähän enemmän maksamalla saat kevyemmän ja jäykemmän sauvan, joka antaa enemmän tehoa sauvomiseen ja lisää vauhtia hiihtoon. Hiihtäminen on yksinkertaisesti hauskempaa hyvien sauvojen kanssa. Jos aloittelijan pitää valita, ostaako edistyksellinen suksi ja yksinkertainen sauva vai keskitasoinen suksi ja edistyksellinen sauva, valitse jälkimmäinen.

Sauvojen pitää suksien tapaan olla mukautettu omaan pituuteesi. Perinteisessä hiihdossa sauvat ovat noin 84 prosenttia ja luisteluhiihdossa noin 90 prosenttia pituudestasi. Muutoin molemmissa hiihtotavoissa käytetään samanlaisia sauvoja.


HUOMIOITAVAA

  • Modernit skin-sukset ovat hyvä vaihtoehto periaatteessa kaikille hiihtäjille tasosta riippumatta.
  • Kannattaa panostaa kevyeen ja jäykkään sauvaan. Silloin hiihtäminen on hauskempaa.
  • Valitse mono mukavuuden perusteella. Et halua jalkoihin rakkoja yhden hiihtopäivän jälkeen.

VOITEET

Perehdy voiteisiin
Suksivoiteet ovat oma tieteenalansa, jossa ei voi koskaan olla täysinoppinut. Oikean voitelun oppiminen edellytysten ja lumityypin mukaan vaatii kokemusta. Kannattaa siis lukea, testata ja hyödyntää osaavien apu. Voiteet jaetaan yksinkertaisesti pitovoiteeseen, joka levitetään pitoalueeseen, ja pohjan muihin osiin levitettävään luistovoiteeseen. Pitovoiteen tarkoitus on antaa hyvä pito lumella, jotta saat tehoa painaessasi jalan alas. Luistovoide puolestaan saa suksen luistamaan hyvin. Luistelusuksissa ei käytetä pitovoidetta, vaan työnnössä hyödynnetään suksen teräviä kantteja.

Voiteen valinta riippuu suksityypistä ja voitelun tasosta.

Esimerkki: Skin-suksissa ei tarvita pitovoidetta. Keskity siis pelkästään luistovoiteeseen. Tarvitset luistovoiteen, joka sulatetaan pohjalle voiteluraudalla. Tarvitset myös siklin (kaapimen) ja harjan voiteen työstämiseksi syvälle pohjaan. Valmista! Nyt olet valmis ladulle.

On myös olemassa nestemäisiä luistovoiteita, jotka harjataan pohjaan ilman voiteen sulattamisen tarvetta. Harjaaminen on yleisin tapa levittää luistovoide ja paljon yksinkertaisempi kuin edellä mainittu tapa.

Jos hiihdät pitovoidetta tarvitsevilla suksilla, sinun pitää tietysti levittää pitovoide. Valittavana on kaksi klassista voidetta: purkkivoide ja liisteri. Purkkivoidetta käytetään uudella lumella tai vanhalla sulamattomalla lumella, joka on muuttunut karkeiksi lumikiteiksi. Noudata purkin lämpötilasuosituksia. Jos käytät liian lämmintä voidetta, se tahriintuu suksen pohjassa. Jos pito on huono, olet käyttänyt liian kylmää voidetta. Levitä mieluummin useita ohuita kerroksia kuin yksi paksu kerros.

Liisterivoide levitetään kalanruotokuviona. Liisteri on helpointa levittää lämpimässä, minkä vuoksi suosittelemme levitystä sisätiloissa.

Voideteippi
Voideteippi on vaihtoehto pitovoiteelle. Se on helppo levittää pitoalueelle. Teippi toimii monissa lumi- ja sääolosuhteissa, antaa hyvän pidon ja on kestävä. Vaikka nykyisin myydään edelleen paljon voideteippejä, yhä useammat siirtyvät skin-suksiin, koska periaate on sama – pitovoidetta ei tarvita.

SITEET

Sidejärjestelmien ja -mallien maailmassa on helppo eksyä. Ensin pitää tietää, onko hiihtotapasi perinteinen vai vapaa. Siteet eroavat toisistaan jonkin verran eri hiihtotavoissa. Yksi vinkki on ostaa paketti, joka sisältää sukset ja siteet. Silloin ei tarvitse miettiä, sopivatko ne yhteen.

Markkinoilla on nykyisin lähinnä kolme erilaista sidejärjestelmää perinteiselle hiihtotavalle: Salomon Prolink, Rottefella NNN/NIS ja TURNAMIC Fischeriltä/Rossignolilta. Kuhunkin järjestelmään kuuluvat monot ja siteet ovat keskenään yhteensopivia. Suorituskyky on erittäin hyvä jokaisessa järjestelmässä. Järjestelmät eroavat toisistaan siinä, miten side on kiinnitetty sukseen. Se voi olla ruuvattu kiinni suoraan sukseen tai kiinnitetty asennuslevyyn.

Useat nykyiset järjestelmät (Rottefella NIS ja TURNAMIC) mahdollistavat siteen paikan muuttamisen eteen- tai taaksepäin tasapainopisteestä. Sidettä siirretään eteenpäin pidon parantamiseksi ja taaksepäin luiston parantamiseksi.

Jos sinulla on vanha mono Salomonin SNS-järjestelmällä, voit edelleen valita paketin, jossa on SNS-side. Se ei kuitenkaan sovi yhteen edellä mainitun kolmen järjestelmän kanssa.

MONOT

Monojen ehdottomasti tärkein ominaisuus on mukavuus. Etsi oikea koko ja malli, joka sopii hyvin jalkaasi. Nykyisin useimmat monot sopivat yhteen kaikkien merkkien siteiden kanssa. Näin ei ollut vielä muutama vuosi sitten. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, että monot sopivat suksiesi siteisiin. Salomonin vanha SNS-järjestelmä on poikkeus – jos sinulla on SNS-monot, ne sopivat vain SNS-siteisiin.


HUOMIOITAVAA

On tärkeää löytää mono, joka istuu hyvin jalassa. Jotta kanta pysyy hyvin paikallaan, monon pitää istua mahdollisimman napakasti. Varmista kuitenkin, että varpaille on tilaa, jotta mono eri purista hiihtäessä.

Sanasto:

Jalkavuus. Jalan alla oleva suksen osa, joka ei ole kontaktissa alustaan, kun seisot paino tasaisesti molemmilla suksilla. Pitovoide levitetään jalkavuuden pitoalueisiin.

Pohja. Suksen alapinta.

Vapaa hiihtotapa. Hiihtotapa, joka muistuttaa tyyliltään luistelua, kun hiihtäjä työntää suksia poispäin kehosta ja samalla työntää sauvoja taaksepäin. Kutsutaan myös luisteluksi.

Perinteinen hiihtotapa. Yleisin hiihtotapa Suomessa. Hiihdetään valmiilla laduilla käyttäen erilaisia tekniikoita, kuten vuorohiihtoa, yksipotkuista tasatyöntöä, tasatyöntöä ja haarakäyntiä.

Skin-sukset. Uuden sukupolven ”voiteluvapaat sukset”. Joustavaa ja helppoa. Levitä luistovoide ja lähde ladulle.

Voideteippi. Vaihtoehto pitovoiteelle. Helppo levittää pitoalueelle.