MIPS – merkityksellinen kypärätekniikk

Laadukas kypärä on kaiken a ja o laskettelurinteessä. MIPS on ruotsalainen innovaatio, joka tehostaa suojausta vinoissa iskuissa.
Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun tutkija Peter Halldin ja Karoliinisen instituutin neurokirurgi Hans von Holst alkoivat jo vuonna 1995 tutkia, miten päävammoja voidaan ehkäistä entistä paremmilla kypärillä. Tuloksena syntyi kypärä, jonka tekniikka voi ehkäistä aivovammoja ja mahdollisesti pelastaa kuolemalta. Ensimmäinen kypärä ilmestyi markkinoille vuonna 2007 ratsastuskypärän muodossa. Nykyisin MIPS löytyy monien eri lajien kypäristä, kuten pyöräilyyn, talviurheiluun, moottoripyöräilyyn ja jo mainittuun ratsastukseen tarkoitetuista kypäristä. Peter Halldin kertoo ruotsalaisen keksinnön salaisuuden.

TEKNOLOGIA

MIPS-teknologia, joka on kehitetty muistuttamaan aivojen omaa suojausjärjestelmää, suojaa ennen kaikkea vinoissa iskuissa. Tapaturmatilastot osoittavat, että useimmissa tapaturmissa isku tapahtuu vinosti, ei suorassa kulmassa, esimerkiksi maahan tai johonkin esineeseen. Aivovammat syntyvät useimmiten venymistä aivoissa. – Tämä johtuu siitä, että vinoissa iskuissa tapahtuu maan, kypärän ja pään välinen lukkiutuminen, jossa aivoselkäydinnesteen ympäröimät aivot jatkavat rotaatiota ja aiheuttavat venymistä. Aivot ovat 6–7 kertaa herkemmät kiertoliikkeelle kuin suorille iskuille, Peter Halldin sanoo.



MITEN TEKNOLOGIA TOIMII?

MIPS-kypärät ovat validoitujen testausmenetelmien mukaan osoittaneet vähentävän pään ja kypärän välisellä vähäkitkaisella kerroksella kiertoliikettä, jolle aivot altistuvat. Vähäkitkainen kerros voi vinoissa iskuissa liikkua 10–15 mm suunnasta riippumatta sekä jakaa ja vaimentaa kiertoliikkeen osia sen sijaan, että se kohdistuisi suoraan aivoihin. Tämä voi ehkäistä venymistä aivoissa.

KYPÄRÄN OSTOSSA HUOMIOITAVAA

Uuden kypärän ostoon kannattaa aina panostaa hieman aikaa ja vaivaa, olipa kyseessä sitten kypärän osto aikuiselle tai lapselle. Toimintojen lisäksi on tärkeää, että kypärä istuu hyvin ja mukavasti. – Minkä tahansa kypärän ostossa on tärkeää kokeilla kypärää ja varmistaa, että se kattaa mahdollisimman ison osan päästä, Peter Halldin sanoo.

Mips-kypärät