Oikean tennismailan valinnasta

Ensisilmäyksellä kaikki tennismailat voivat näyttää melko samanlaisilta. On kuitenkin olemassa useita eri tekijöitä, jotka erottavat ne toisistaan ja vaikuttavat ratkaisevasti mailan ominaisuuksiin. Siksi voi olla vaikea tietää, mikä malli sopii juuri itsellesi. Myymälästä saat luonnollisesti apua, mutta jos tiedät jo etukäteen mitä etsit, löydät todennäköisemmin juuri oikean mallin itsellesi tai lapsellesi.

Tämä opas ohjaa oikeisiin valintoihin.

Aikuinen, kuntoilija

Voisi olla houkuttelevaa valita sama maila kuin omalla lempipelaajalla ATP-kiertueella. Se on kuitenkin huono idea, ellei sitten itse pelaa siellä. Ammattilaisten mailat ovat vaikeita keskivertokuntoilijalle, joten kiinnostus tennikseen voi lopahtaa lyhyeen. Me ammattilaistason alapuolella pelaavat tarvitsemme usein hieman painavamman mailan, jossa on isompi kehäkoko.

Kehäkoko
Kehäkoko määrittää luonnollisesti, kuinka iso lyöntipinta on. Mitä isompi kehys, sitä isompi lyöntipinta. Aloittelijan ja vain muutaman kerran lomalla pelaavan kannattaa valita maila, jossa on hieman isompi kehys. Tällaiset mailat ovat anteeksiantavampia eivätkä vaadi täsmällistä tarkkuutta osumissa palloon hyvän lyönnin aikaansaamiseksi. Pienempi kehäkoko vaatii pelaajalta enemmän, mutta antaa vastineeksi enemmän tarkkuutta. Kehäkoko on yleensä 95–105 neliötuumaa (sq inch).

Materiaali
Kelvollinen maila on valmistettu hiilikuituvahvisteisen muovin (kutsutaan usein grafiitiksi) ja alumiinin sekoitteesta. Kalliimmissa malleissa käytetään hiilikuitumateriaalia ja osia, jotka on tehty esimerkiksi titaanista tai kevlarista. Edistyksellisimmät materiaalit parantavat pelituntumaa ja kontrollia. Valintasi riippuu pitkälti lompakkosi paksuudesta. Pelillisesti kalliimman materiaalin valinnasta ei ole haittaa, pikemminkin päinvastoin.

Kehyksen paksuus eli mailan profiili
Katso myös mailan kehyksen leveyttä eli sitä, miten paksu on kehys, joka yhdessä jänteiden kanssa muodostaa mailanpään. Kapea profiili antaa mailalle enemmän kontrollia, mutta samalla nk. sweetspot eli paras osuma-alue on pienempi. Siksi aloittelijat panostavat yleensä hieman paksumpaan kehykseen.

Paino
Kevyttä mailaa on helpompi hallita, mutta se myös vaatii pelaajalta enemmän. Lisäksi kevyt maila antaa vähemmän ”omaa” vauhtia, mikä edellyttää enemmän pelaajan tekniikalta ja voimalta. Useimmat mailat painavat 275–340 grammaa. Kehityksen myötä on pystytty valmistamaan kevyempiä malleja vauhdista tinkimättä.

Jänteet
Jännitys on yksi huomioitava tekijä. Tiiviit jänteet lisäävät hallittavuutta, mutta tuottavat vähemmän vauhtia kuin harvat jänteet – jotka vastaavasti vaativat enemmän tarkkuutta pelaajalta. Yleiset jännevälit ovat 16x19 (harvempi) ja 18x20 (tiiviimpi). Jännitys on usein mukautettu mailan muihin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kapeaprofiilisessa mailassa on yleensä tiiviit jänteet ja paksuprofiilisessa harvempi jänneväli.

Kahva
Monet unohtavat mailaa valitessaan kahvakoon tai eivät ainakaan kiinnitä siihen riittävästi huomiota. Se on virhe. Jotta mailasta voisi pitää oikein kiinni, kahva ei saa olla liian iso tai pieni. Tarkoituksena on saada kahvasta hyvä ote liikaa puristamatta, jotta pelaaminen ei häiriinny eikä otteesta synny vammoja. Kun kahvasta pidetään kiinni, peukalon ja sormien väliin pitää mahtua yksi sormi. Kahvan koot luokitellaan asteikolla 0–5. Koot 1 ja 0 sopivat junioreille, koko 2 sopii usein naisille ja miehet tarvitsevat yleensä koon 3 tai 4.

Kahvaan kannattaa laittaa nk. overgrip eli grippiteippi. Grippiteipillä optimoidaan kahvan koko ja suojataan perusteippaus. Overgripin voi myös vaihtaa, jolloin saat helposti puhtaan ja hyvän gripin mailaan.


HUOMIOITAVAA

  • Mailan jänneväliä ei voi muuttaa.
  • Maila, jossa on kireä jännitys ja pienempi kehäkoko, antaa paremman kontrollin mutta vaatii myös paremman tekniikan.
  • Valitse huolella itsellesi sopiva kahvakoko.

TIESITKÖ?

Kerran viikossa pelaavan pitää jännittää maila uudelleen kerran vuodessa suorituskyvyn säilyttämiseksi.




Aikuinen, edistynyt kuntoilija

Jos olet päässyt tenniksessä pitkälle, haluat todennäköisesti nostaa myös mailasi tasoa. Se tarkoittaa yleensä kevyempää mailaa, jossa on kapeampi kehys ja pienempi kehäkoko.

Materiaali
Edistyksellinen materiaali parantaa pelituntumaa ja kontrollia, minkä vuoksi pitkälle edistyneen kannattaa harkita sitä. Mailan ominaisuuksiin vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät, joten älä tuijota sokeasti materiaaliin.

Kehyksen paksuus
Kapea profiili parantaa kontrollia ja pelituntumaa, mutta vaatii enemmän pelaajan tekniikalta. Lyöntiesi ei pidä olla pelkästään tarkempia, vaan sinulla pitää myös olla enemmän voimaa. Tämä siksi, että kapea profiili saa aikaan mailan, joka ei tuota yhtä paljon vauhtia kuin paksuprofiilinen maila.

Paino
Kapeaprofiilinen maila parantaa kontrollia, ja niin tekee myös kevyt maila. Pelaajan pitää kuitenkin tuottaa enemmän tehoa itse. Etuja ovat ennen kaikkea parempi kontrolli ja pelituntuma, jos pelaajalla on riittävän kehittynyt tekniikka ja tarpeeksi voimaa.

Jänneväli
Tiivis jänneväli, esimerkiksi 18x20, antaa enemmän kontrollia sweetspotin eli hyvän osuma-alueen koon kustannuksella. Hyvien lyöntien aikaansaaminen edellyttää suurempaa tarkkuutta, ja ”virheosumat” rankaisevat enemmän kuin 16x19-maila.

Kahva
Kahvan valinnassa pätevät samat säännöt riippumatta pelaajan tasosta tai tavoitteista. Kahvan pitää yksinkertaisesti olla oikean kokoinen. Jos olet epävarma, valitse pienempi kahva. Jos kahvat tuntuu liian pieneltä, lisää kahvaan grippi, joka kasvattaa kahvan kokoa noin puolella koolla.


HUOMIOITAVAA

  • Kalliimmasta materiaalista tehty maila voi antaa enemmän mahdollisuuksia kehittyä, koska se parantaa kontrollia.
  • Valitsemalla kapeaprofiilisen mailan saat enemmän tarkkuutta lyönteihisi, jos tekniikkasi on riittävän hyvä.

TIESITKÖ?

Käsite grafiitti, jota käytetään nimityksenä tennismailan kalliimmasta materiaalista, on itse asiassa hiilikuidulla vahvistettua muovia. Grafiitti oikeassa merkityksessään on hiilestä koostuva mineraali.




Lapsi

On itsestään selvää, että lapsi tarvitsee pienemmän mailan kuin aikuinen. Koon lisäksi ratkaisevia ominaisuuksia ovat esimerkiksi paino, kehäkoko ja kahvakoko.

Pain
Aloittelevan aikuisen maila painaa noin 300 grammaa tai vähän alle, mutta lapsen mailan paino ei saa ylittää noin 260 grammaa. Maila saa painaa sitäkin vähemmän, jos lapsi on alle 10-vuotias.

Kevyt maila on yleisesti helpommin hallittavissa, mutta se antaa vähemmän vauhtia. Painavampi maila puolestaan antaa vakaan tuntuman osumissa palloon. Tässä on siis kyse oikean tasapainon löytämisestä. Mistään taulukosta ei tietenkään pysty lukemaan tarkasti, miten kevyen tai painavan mailan kanssa pelaaja viihtyy parhaiten. Jos valitset aloittelevalle lapselle kevyenpuoleisen mailan, valintasi ei voi osua vikaan.

Kehäkoko
Valitse mailaan hieman suurempi kehäkoko, jos lapsi on vasta aloittanut pelaamisen. Suuren kehäkoon vähäisemmän vauhdin korvaavat anteeksiantavuus ja se, että pelaamisen opetteleminen on helpompaa ja hauskempaa.

Kahvakoko
Tennismailan kahvakoko ilmaistaan numeroasteikolla 0–5. Nolla ja yksi ovat pienimmät koot ja sopivat junioripelaajille. Lasten mailoissa on usein sama kahvakoko. Peukalosääntö on, että peukalon ja sormien väliin pitää mahtua yksi sormi. Huomaa, että hieman liian pientä kahvaa voi suurentaa nk. overwrap-päällyksellä eli gripillä.


HUOMIOITAVAA

  • Lapsen maila ei saa painaa enemmän kuin noin 270 grammaa – alle 10-vuotiaan maila saa olla sitäkin kevyempi.

TIESITKÖ?

Jos lapsella on liian pitkä ja painava maila, hän voi oppia lyömään peruslyönnit virheellisellä tekniikalla.




Sanasto:

Jänneväli: Ilmaisee jänteiden tiiviyden. Tavalliset jännevälit ovat 16x19 ja 18x20, eli pystyyn 16 tai 18 jännettä ja vaakaan 19 tai 20 jännettä.
Kehyksen paksuus / mailan profiili: Pään kehyksen paksuus. Paksumpi kehys tuottaa enemmän vauhtia mutta vähemmän kontrollia.
Kehäkoko: Ilmaisee mailanpään koon. Maila, jossa on iso kehäkoko, on helpommin pelattava, mutta antaa vähemmän kontrollia kuin pieni kehäkoko. Kehäkoko on yleensä 95–105 neliötuumaa.
Sweetspot: Se osa lyöntipinnasta, joka antaa parhaat osumat.