Takki joka tilanteeseen

Tarjolla on takkimalleja kaikkiin käyttökohteisiin ja kaikkiin säätiloihin. Miten valita oikein? Takit suunnitellaan joko allround-takeiksi, jotka sopivat moniin eri tarkoituksiin, tai erityiset vaatimukset täyttäviksi takeiksi, jotka toimivat vaativammissa aktiviteeteissa. Sen vuoksi ensimmäinen kysymys, joka sinun tulee esittää, on se, miten aiot lähinnä käyttää takkia. Haluatko takin, joka pitää sinut lämpimänä koiraa kävelyttäessäsi, tuntureilla vaeltaessasi, purjehtiessasi tai ehkä merkkaamattomassa rinteessä lasketellessasi. Onko takin lähinnä vain oltava lämmin? Vai pitääkö sen olla myös tuulen- ja vedenpitävä? Aiotko käyttää sitä fyysisesti kuormittavissa aktiviteeteissa siten, että sen pitäisi voida siirtää ylimääräinen lämpö ulos? Entä mitkä ovat liikkuvuutta koskevat vaatimuksesi? 



Toinen kysymys on, miten paljon olet valmis maksamaan? Materiaali vaikuttaa paljon hintaan. Jotkin toiminnot, kuten esimerkiksi vedenpitävyys tai kyky siirtää ylimääräistä lämpöä pois keholta, edellyttävät materiaalilta erilaisia ominaisuuksia. Jotkin materiaalit selviävät molemmista, mutta ne ovat yleensä kalliimpia. Sen vuoksi teknisesti kehittyneiden mallien hintataso on yleensä korkeampi. Suurimpaan osaan käyttökohteita on kuitenkin yleensä myös halvempia vaihtoehtoja, jotka riittävät pitkälle.

TAKIT

Kerros kerrokselta vai kaikki yhdessä? 

Pitäisikö takin sekä suojata säältä ja tuulelta että lämmittää? Valitse joko vuorilla varustettu takki tai kuoritakki, jota käytetään yhdessä lämmittävän välikerroksen kanssa. Jos takin tarkoituksena on ennen kaikkea lämmittää vähemmän vaativien aktiviteettien aikana, vuorilla varustettu takki on hyvä valinta. Sen pukeminen on helppoa ja nopeaa, ja se lämmittää hyvin. Huono puoli on se, että sitä ei voi mukauttaa eri lämpötiloihin ja aktiviteetteihin.

Kuoritakkia voidaan täydentää linerilla tai muulla eristävällä välikerroksella tarpeen mukaan. Jos sinulle tulee liian kuuma esimerkiksi fyysisen aktiviteetin vuoksi, voit käyttää myös ohuempaa välikerrosta tai jättää välikerroksen kokonaan pois. Kuoritakki ilman välikerrosta voi myös toimia vapaa-ajantakkina syksyisin ja keväisin. Aktiivista elämää elävälle ja mukavaa sekä kokonaisvaltaista takkia tarvitsevalle softshell-takki voi olla hyvä vaihtoehto. Se on joustava ja mukava, kestää tuulta ja heikkoa sadetta ja hengittää hyvin. Kuoritakin mukautettavuus on lisännyt sen suosiota.

Veden- ja tuulenpitävä takki?

Monissa takeissa on sateelta ja tuulelta suojaavaa ulkomateriaalia, niin ohuissa tuulitakeissa ja sadetakeissa kuin myös paksummissa kuoritakeissa ja vuorilla varustetuissa talvitakeissa. Eri materiaaleilla on erilaisia hyviä ja huonoja puolia. Valinta riippuu usein takin vettäpitävien ja hengittävien ominaisuuksien suhteesta: Miten suurelta vesimäärältä sen pitää voida suojata ja miten hyvin sen pitää voida pystyä siirtämään ylimääräinen lämpö pois keholta? Purjehdustakin on kestettävä aaltojen roiskeita ja kovaa sadetta. Hengittävyyttä tarvitaan vedenpitävyyttä vähemmän. Vapaa-ajantakille riittää, että se kestää kevyttä sadetta ja tuulta. Laskettelutakin on kestettävä tuulta ja kosteutta, mutta ei niinkään sadetta, sillä sitä käytetään useimmiten alhaisissa lämpötiloissa. 



Takin vedenpitävyys ilmoitetaan vesipatsaana. Kyse on mitasta, joka kuvailee, miten suuresta vedenpaineesta materiaali selviää ennen kuin vesi alkaa tunkeutua sen läpi. Vedenpitävyyden raja on 3 000 mm, mutta mitä korkeampi luku, sitä parempi suoja. Jos käytät paljon reppua tai istut alas kostealle alustalle, voit tarvita vaatekappaleen korkeammalla vesipatsaalla, jotta pysyt kokonaan kuivana. Monissa uusissa takeissa on kyllästys. Sen ansiosta vesi ja lika eivät jää kiinni vaan liukuvat pois. Kun vaatekappale pestään, kyllästys poistuu osittain. Sen vuoksi takki voi olla hyvä kyllästää uudelleen pesun jälkeen.



Kalvo ja pinnoite

Yksinkertaiset PVC- tai PU-sadetakit ovat täysin vedenpitäviä, mutta materiaali ei hengitä ollenkaan. Sen vuoksi iholta peräisin oleva vesihöyry ei pääse pois, mikä saattaa tehdä takista kostean sisäpuolelta. Kehittyneemmissä sadetakeissa ja kuoritakeissa on erilaisia kalvoja tai pinnoitteita (ns. coating), jotka pitävät veden ulkona. Pinnoite on ainetta, jota levitetään kankaan takapuolelle, kun taas kalvo on ohut pinta, joka laminoidaan kiinni kankaaseen. Kalvo on suunniteltu päästämään vesihöyry läpi mutta ei nestemäistä vettä. Koska lämpötila on korkeampi takin sisäpuolella kuin ulkopuolella, keholta peräisin oleva kosteus höyrystyy ja päästetään ulos. Samalla kuitenkin sadevesi pysyy ulkona. Kehittyneet kalvot voidaan laminoida erittäin ohuille materiaaleille, minkä vuoksi takeista saadaan keveitä ja ne vievät erittäin vähän tilaa viikattuina. Kehittyneimpien malliensa kohdalla Gore-tex ilmoittaa vesipatsaaksi vähintään 28 000 mm, mikä on enemmän kuin tarpeeksi kaikkiin ajateltavissa oleviin käyttökohteisiin. 



Huono puoli on se, että kalvo on usein melko kallis, mikä vaikuttaa myös itse takin hintaan. Samantapaisen lopputuloksen voi kuitenkin saavuttaa myös yksinkertaisemmilla materiaaleilla. Yksinkertaisempien takkien vesipatsasarvo on usein hyvä, vaikkei se ihan samalla tasolla huipputakkien kanssa olekaan. Toisaalta hengittävyys on niissä vähän huonompi. Tutustu tarkasti saumoihin. Vedenpitävissä vaatteissa on joko ommellut tai hitsatut saumat. Jos takissa on ommellut saumat, niiden tulee olla myös teipatut, jotta ne eivät päästä vettä sisään.

Untuva vai synteettinen materiaali? 

Takin kyky suojata kylmältä riippuu siitä, kuinka suuren osan kehon lämmöstä se onnistuu pitämään sisällään. Mitä suurempi ilmaeste kehon ja kylmyyden välillä on, sitä paremmin takki eristää. Vuorissa käytetään ennen kaikkea kahta eri materiaalia: untuvaa ja synteettistä materiaalia. Untuva eristää parhaiten suhteessa omaan painoonsa, kestää pitkään käytössä ja vie vähän tilaa pakattuna, mikä on tärkeää sellaisten lisävaatteiden kohdalla, joiden pitää mahtua reppuun. Untuva on kuitenkin synteettistä materiaalia hieman kalliimpaa ja herkempää kosteudelle. Synteettinen materiaali eristää myös kosteana, pysyy paikoillaan takissa vaikka ulkomateriaali repeäisi ja on hieman untuvaa halvempaa. Yleisenä sääntönä voidaan sanoa, että untuva sopii hyvin kylmään ja kuivaan säähän sekä aktiviteetteihin, jotka eivät aiheuta hikoilemista. Synteettinen materiaali sopii hyvin vähän kuormittavampiin aktiviteetteihin ja kosteaan säähän. Viime vuosina useampi valmistaja on tuonut markkinoille hybriditakkeja, joissa on käytetty sekä untuvaa että synteettistä materiaalia vuorissa. Villaa on myös alettu käyttää synteettisen materiaalin luonnollisena vaihtoehtona. Villa eristää erittäin hyvin, on kevyttä ja lämmittää myös kosteana.






HUOMIOITAVAA

  • Untuva eristää parhaiten suhteessa omaan painoonsa.
  • Untuva vaatii vähemmän tilaa repussa.
  • Synteettinen materiaali eristää myös kosteana.

TIESITKÖ?

Se, miten hyvin vesi suojaa vedeltä, ilmoitetaan vesipatsaana. Kyse on mitasta, joka kuvailee, miten suuresta vedenpaineesta materiaali selviää ennen kuin vesi alkaa tunkeutua sen läpi. Vedenpitävyyden raja on 3000 mm.




TOIMINNALLISUUS

Tärkeä hengittävyys

Jos takkia on määrä käyttää fyysisesti kuormittavissa aktiviteeteissa, on hyvä, että siinä on toimintoja, jotka siirtävät ylimääräisen lämmön ulos. Tämä koskee sekä talvea että lämpimämpiä vuodenaikoja. Iholta höyrystyvä hiki jäähdyttää kehoa, ja vaatekappaleet eivät lämmitä yhtä hyvin kosteina. Outoa kyllä, liian lämmin talvitakki voi siksi saada käyttäjän palelemaan hiihtohississä tai kahvitauolla luistelun lomassa. Sen vuoksi monissa takeissa on toimintoja, joilla lämpöä voi säädellä säätilasta ja aktiviteetista riippuen. Monesti sivuilla on vetoketjuja, jotka voidaan avata kainaloiden ja vyötärön välillä. Jotkin takit voidaan avata kauluksen kohdalta.



Hengittävät kalvot, kuten Gore-tex, päästävät kosteutta ja lämpöä ulos sekä hengittävät hyvin, kunhan lämpötila ei ole liian alhainen. Erittäin kylmässä kosteus voi kuitenkin ehtiä tiivistyä ennen kuin se pääsee kalvon läpi, jolloin se muodostaa vesipisaroita sisäpuolelle.



Liikkuvuus ja tilavuus 

Monissa aktiviteeteissa on tärkeää, että takki ei rajoita liikkumista. Sen vuoksi tiettyihin aktiviteetteihin tarkoitetuissa takeissa on usein leikkaukset ja saumat sellaisissa paikoissa, joiden ansiosta vaatekappale seuraa kehon liikkeitä, esimerkiksi muotoon ommellut kainalot. Joustavasta materiaalista valmistetut paneelit voivat myös estää takkia kiristämästä vääristä kohdista. Tilavien takkien koetaan usein estävän liikkumista kehonmyötäisiä enemmän, mutta muista, että voi olla hyvä, että on tilaa lämmittävälle välikerrokselle ja selkäsuojukselle. Lyhyemmät takit takaavat paremman liikkumavapauden kuin pitkät ja toimivat myös paremmin reppujen ja valjaiden kanssa esimerkiksi kiipeilyssä. Huono puoli on tietenkin se, että ne suojaavat huonommin selän alaosaa ja takapuolta.



HUOMIOITAVAA

  • Valitse materiaali, joka on sekä riittävän vedenpitävää että hengittävää omiin tarpeisiisi.
  • Hengittävä kalvo toimii hyvin niin kauan kuin ulkona ei ole liian paljon pakkasta.
  • Kovassa pakkasessa hyvä hengittävyys edellyttää sitä, että vaatekappaleen voi avata.

TIESITKÖ?

Takin kyky suojata kylmältä riippuu siitä, kuinka suuren osan kehon lämmöstä se onnistuu pitämään sisällään. Mitä suurempi ilmaeste kehon ja kylmyyden välillä on, sitä paremmin takki eristää.




VAATEHUOLTO

Vaatehuolto
Kaikki takit toimivat paremmin ja kestävät pidempään, jos niitä pidetään hyvää huolta. Anna takin kuivua kunnolla käytön jälkeen ja säilytä sitä tilavassa ja kuivassa paikassa. Älä pese liian usein. Peseminen kuluttaa vaatekappaletta ja poistaa myös hieman untuvan luonnollista rasvaa. Joskus takin harjaaminen ja tuulettaminen kunnolla voi riittää. Lue pesuohjeet ja valitse pesuohjelma materiaalin mukaan. Sekä untuvalle että synteettisille materiaaleille on olemassa erityisiä pesuaineita. Käännä takki nurinpäin ennen pesemistä ja varmista, että kaikki vetoketjut on vedetty kiinni. Siten voit välttää materiaalia jäämästä kiinni ja repeytymästä rikki. Untuva menettää pesussa hieman ilmavuuttaan. Kuivaa se kuivausrummussa mielellään esimerkiksi tennispallojen kanssa ilmavuuden palauttamiseksi. Älä unohda kyllästää takkia uudelleen kuivumisen jälkeen.



Kestävyys
Yhä useampi ostaja pitää tärkeänä sitä, että takki on valmistettu hyvien käytäntöjen mukaisesti kestävästä ja mielellään kierrätettävästä materiaalista. Suurimmalla osalla valmistajista on valikoimassaan kierrätetystä polyesteristä valmistettuja takkeja. Monilla on myös kierrätetystä untuvasta valmistettuja tuotteita. Materiaalin värjääminen ja kemiallinen käsittely vaikuttavat suuresti sen ympäristövaikutuksiin. 



Stadium käyttää omissa takeissaan muun muassa värjäysmenetelmää, jossa värjätään kuidut valmiin kankaan sijaan. Se säästää suuria määriä vettä. Teknisten takkien huonona puolena on se, että sekoitemateriaalien ja laminoitujen tai teipattujen kankaiden kierrättäminen on vaikeaa, sillä materiaalit on eroteltava ennen kierrättämistä. Kierrätettävien materiaalien kehitys kulkee kuitenkin nopeasti eteenpäin. Yksinkertainen ja ajaton muotoilu lisää myös takin käyttöikää ja mahdollistaa sen antamisen eteenpäin, kun siitä on tullut liian pieni.



HUOMIOITAVAA

  • Anna takin kuivua kunnolla ennen käyttöä.
  • Älä unohda kyllästää sitä uudelleen pesun jälkeen.
  • Älä pese liian usein.

TIESITKÖ?

Materiaalin värjääminen ja kemiallinen käsittely vaikuttavat suuresti sen ympäristövaikutuksiin. Stadium käyttää muun muassa värjäysmenetelmää, jossa värjätään kuidut valmiin kankaan sijaan. Se säästää suuria määriä vettä.





Täältä löydät naisten-, miesten- ja lastentakkien koko valikoiman.