Opas suosikkilaji padeliin.


Maailmalla suuren suosion saavuttanut peli kasvaa räjähdysmäisesti myös Suomessa. Eikä ihme – padel on sosiaalinen ja hauska peli, joka sopii täydellisesti esimerkiksi kaveriporukalle, kollegoille tai perheen kesken. Padel-kentän koko on yleensä 10×20 metriä ja puoliskot erotetaan verkolla, jonka molemmin puolin on 5×7 metrin kokoinen syöttöruutu.

Padel-trendin pyyhkäistyä yli Suomen löytyy sisä- ja ulkopelikenttiä jo lähes 300 kappaletta ympäri maata ja lisää rakennetaan jatkuvasti. Lajin suosio on räjähtänyt myös ammattilaisten keskuudessa, mikä näkyy myös välineiden kehittymisenä.

Olemme koonneet tänne tärkeimmät tiedot, joiden avulla voit valita mitä juuri sinä tarvitset padel-seikkailusi jatkamiseen.


Löydä tasosi

Aloittelija. Aloittelijana on tärkeintä pitää mielessä, että valitset helposti pelattavan mailan, joka antaa sinulle hallinnan tunteen. Kannattaa tietysti miettiä myös tarvikkeita ja kenkiä, jos sinulla ei löydy entuudestaan mitään, mutta muuten paras vinkki on keskittyä ensin sopivaan mailaan.

Jos olet aloittelija tai pelaat harvoin, on suositeltavaa valita kevyempi maila, jossa painopiste on lähempänä kahvaa. Se on ominaisuus, joka helpottaa mailan käsittelyä ja rasittaa vähemmän ranteita, lisäksi se on helpommin hallittavissa. Yleensä löydät nämä ominaisuudet pyöreästä (ja joskus droppimallisesta) mailasta, nämä sopivat myös hyvin seniorimmalle pelaajalle.

Kokenut/Keskitaso. Kokeneen keskitason pelaajan on aika tarkastella mailaan ja otteeseen liittyviä asioita sekä pelikenkiä. Jos aloitat mailasta, voi olla, että edessä on siirtyminen pyöreästä muodosta droppimalliseen mailaan, jossa saat paremman tasapainon mailalle, kun painopiste on keskemmällä. Lisäksi sinun on varmistettava, että sinulla on kädessäsi oikea koko, joka sopii käteesi etkä menetä tuntumaa tai hallittavuutta. Pallojen osalta voit tehdä valinnan hitaampien ja nopeampien pallojen välillä. Lisäksi sinun on varmistettava, että hankit kunnon padel-kengät, jotka sopivat tarpeisiisi – etenkin jos fokuksesi on vakaudessa tai joustavuudessa.

Edistynyt. Edistyneenä pelaajana kokonaisuus on sinulle tärkeintä. Enää ei riitä, että sinulla on hyvä maila tai oikeat kengät, vaan jokainen pieni yksityiskohta myötävaikuttaa kokonaisuuteen, joka parantaa sinua pelaajana. Mailan osalta timantinmuotoinen maila on todennäköisesti parempi, koska ne ovat usein jäykempiä ja etupainoisempia, mikä antaa erityisen hyvän voiman lyönteihin. Mutta tietysti on olemassa eri ​​mailamuotoja edistyneille, riippuen siitä, millaista kosketusta haluat. Sinun tulee tarkistaa, tarvitsetko mailaasi vaimenninta, ja gripin tulee olla sopiva sekä paksuuden että pidon suhteen. Pallojen tulee olla kilpailuissa käytettyjä nopeita palloja. Vaatteiden osalta tärkeintä on istuvuus ja se, että olosi tuntuu mahdollisimman liikkuvalta sekä ylä- että alaosassa. Viimeiseksi, sinun tulee olla tarkka kenkien valinnassa, jossa alusta, pito, pohja, tuki ja päällinen näyttelevät tärkeää roolia. Viime kädessä omat mieltymyksesi yhdistettynä kengän ominaisuuksiin määräävät, mikä tekee sinusta entistä nopeamman.


PIDÄ MIELESSÄ

  • Osta varusteet oman tasosi mukaan.
  • Aloita mailasta ja selvitä, mikä saa sinut löytämään hyvän kontrollin.
  • Mitä edistyneempi olet, sitä enemmän pienetkin yksityiskohdat vaikuttavat kehitykseesi.

Mailat & varusteet




Pohdittavaa kun valitset mailaa ja varusteita

Ennen kuin itse pääset kentälle kokeilemaan taitojasi, sinun on hankittava maila.

Padel-maila koostuu komposiittimateriaalista, ja sen ydin on valmistettu vaahto- tai kumimateriaalista. Padel-mailassa ei ole jänteitä, vaan lyöntipinnassa on pieniä reikiä. Useilla merkeillä on monia mailavaihtoehtoja, mukaan lukien adidas, Babolat ja Varlion.


Mailatyypit



Mailoja on pääasiassa kolmea eri tyyppiä, jotka eroavat toisistaan mailan pään muodon suhteen. Pyöreässä padel-mailassa painopiste on yleensä lähempänä kahvaa. Se lisää hallittavuutta ja kuormittaa ranteita vähemmän. Pyöreässä mailassa on lisäksi suurempi sweetspot, eli pelaajalla on suurempi mahdollisuus lyödä hyvä lyönti pallon osumakohdasta huolimatta. Suurin osa aloittelijoista valitsee pyöreän mailan, sillä niitä pidetään yleensä helpompina.




Timantinmuotoisessa padel-mailassa tukipiste on korkeammalla, minkä vuoksi myös painopiste on korkeammalla. Tällainen maila on etupainoisempi ja antaa lyönneille enemmän voimaa. Toisaalta timantinmuotoisten mailojen käsittely on vaikeampaa ja ne rasittavat ranteita enemmän. Timantinmuotoiset mailat sopivat parhaiten kehittyneemmille pelaajille.




Droppimallinen maila on yhdistelmä yllä mainittuja, ja siinä tukipiste on yleensä keskellä. Tällaista mailaa suositellaan yleensä taitaville harrastelijoille ja kilpapelaajille.


Materiaali.
Useimmissa mailoissa ydin on vaahtokumimateriaalia. Yleensä pehmeämpi ydin tuottaa enemmän nopeutta palloon, kun taas kovempi ydin luo hieman enemmän hallintaa lyönteihin. Yleisin materiaali nykyisten padel-mailojen ytimessä on EVA-niminen materiaali.

Padel-mailan kehys on valmistettu komposiittimateriaalista, yleisimmin lasikuidusta (yksinkertaisemmat mailat) tai hiilikuidusta (edistyneemmät). Hiilikuitu on kevyt ja vahva materiaali, joka tekee mailasta erityisen kestävän iskuja (esimerkiksi seiniin) vastaan. Tässä tehdään yleensä ero esimerkiksi 3K:n tai 18K:n välillä, mikä tarkoittaa hiilikuitulangan määrää neliösenttimetriä kohti. Mitä enemmän sitä jäykempi – mikä puolestaan ​​tekee mailasta "nopeamman", mutta antaa vähemmän potkua lyönnissä.

Myös pinnat voivat erota keskenään, vaikka tavallisin on kiiltävä tai matta sileä pinta. Mutta on olemassa myös joko laminaatin tai hänen lakan avulla strukturoituja pintoja, mitkä antavat kontaktipinnalle hiekkapaperimaisen rakenteen. Tällä pyritään pääsääntöisesti saavuttamaan erilainen tuntuma leikkaavissa lyönneissä eli sliceissa.

Paino. Suurin osa padel-mailoista painaa 350–385 grammaa. Ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta peliominaisuuksien ja ranteiden kuormittavuuden suhteen muutaman kymmenen gramman ero voi olla merkittävä. Naisille suositellaan yleensä noin 360 gramman painoista mailaa. Kehyksen mitta on yleensä 38 mm.

Mailan ideaalipaino riippuu tietenkin suuresti yksilöstä, mutta aloittelijan tai nuoren kannattaa luultavasti valita kevyempi maila. Pelin kehittyessä voit kokeilla muunlaisia mailoja ja mahdollisesti siirtyä käyttämään painavampaa mailaa, joka lisää lyöntien voimaa. Jos taas vaihdat pyöreästä tai droppimallisesta mailasta timantinmuotoon, voi olla aika siirtyä painoluokkaa alemmas, kun mailan painopiste lisää ranteidesi rasitusta.

Grippi. Padel-mailan valinnan lisäksi myös kahvan gripin valinnalla on merkitystä. Jos grippi on liian ohut, ote voi olla liian kova ja jännittynyt. Toisaalta liian paksu grippi voi saada mailan liukumaan pois käsistä.

Yleinen sääntö on, että etusormen pitäisi mahtua peukalon ja sormien väliin padel-mailaa pidellessä. Sopiva grippi on tärkeämpää kuin luulisi, sillä hyvällä otteella (hien määrästä riippumatta) voit pitää mailasta löysemmin kiinni, mikä ei vain tarjoa etuja pelissä, vaan voi myös torjua ranteen ja kyynärpään rasitusta.

Pallot. Padel-pallot muistuttavat tennispalloja, mutta ne on optimoitu palautumaan paremmin seinää tai alustaa vasten. On tärkeää valita pallot pelialustan mukaan eikä valita liian nopeita palloja, jos et ole vielä kokenut pelaaja. Usein valitaan hitaammat pallot nopeammille hiekkakentille, kun taas nopeampi pallo on parempi valinta hitaammalle tekonurmelle. Esimerkki nopeasta pallosta on Head Pro S verrattuna hitaampaan Head Pro -palloon.

Pallot on optimoitu kestämään hyvässä pelikunnossa pari tuntia. Voi olla hyvä idea pidentää pallojen elämää Bullpadel Pascal Boxilla, sillä on tietysti myös ympäristölle paljon parempi, että ei kuluta niin montaa palloa.

Suojat. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, sinun on huolehdittava itsestäsi.


Vaikka sinulla ei olisi aiempia ongelmia, padel on raskas urheilulaji, jossa voi olla hyvä käyttää olla suojia kuten rannesuojia tai paksumpia hikisuojia. Kyynärsuojat ovat erittäin hyvät, jos rasitus mielestäsi kohdistuu ylemmäs ja voi aiheuttaa ongelmia/auttaa tenniskyynärpäässä. Älä myöskään unohda lippistä, jos pelaat ulkona aurinkoisena päivänä.


PIDÄ MIELESSÄ

  • Löydä sopiva mailamalli – ja muista, että se voi muuttua tasosi mukaan.
  • Huomioi, että sekä mailatyyppi että grippi ovat tärkeitä hallinnan saavuttamiseksi.
  • Kokeile palloja ja muita tarvikkeita, jotka kasvavat yhdessä taitojesi kanssa.

Kengät & alustat




Valitse oikeanlainen padel-kenkä

Kuten monissa muissa urheilulajeissa, myös padel-kengät on suunniteltu erityisesti lajille ominaisten liikkeiden mukaan. Esimerkiksi Asics-merkin padel-kengissä on myös erilaisiin pelaajatyyppeihin ja tarpeisiin perustuvia ominaisuuksia, joiden avulla voit helposti viedä pelisi uudelle tasolle.

Suomessa padelia pelataan erityyppisillä alustoilla, usein sisällä. Esimerkiksi Espanjassa ja osissa Etelä-Amerikkaa pelataan pääasiassa ulkona hiekka-alustoilla, mikä asettaa pidolle lisävaatimuksia.

Kengät ovat tärkeä osa padel-pelaajan asuja. Koska pelialusta koostuu tekonurmesta ja hiekasta, tarvitset parin kenkiä, jotka tarjoavat vakautta, vaimennusta ja pitoa. Alla käydään läpi padel-kenkien tärkeitä ominaisuuksia ja erilaisia tekijöitä, jotka voivat hyödyttää juuri sinun pelaajatyyppiäsi.


Pohja. Yksinkertaistettuna padelia pelataan kahdentyyppisellä alustalla. Hiekalla tai ilman hiekkaa. Hiekkakentät asettavat korkeita vaatimuksia pidon suhteen, jotta voit liikkua haluamallasi tavalla. Tänne sopii parhaiten "clay sula" -niminen kalanruotokuvio. Kentät ilman hiekkaa eivät aseta samoja vaatimuksia pidolle, mutta vaativat silti kengän, joka on sovitettu padel-pelin liikkeisiin. Jos aiot pelata molemmilla alustoilla, valitse clay-pohja.


Oikea tuki.
Useimmilla meistä on joko hyökkäävämpiä tai puolustavampi pelityyli. Erilaiset pelityylit eroavat hieman liikkumisessaan. Tämä tarkoittaa, että erityyppisillä pelaajilla on erilaiset tarpeet tuelle.

Hyökkäävämpi pelaaja tarvitsee kevyen ja joustavan kengän, joka tarjoaa samalla hyvän tuen jalalle ja antaa kontrollia käännöksissä.

Puolustavampi pelaaja liikkuu yleensä enemmän sivuttain pelin aikana. Silloin tarvitaan vakaampi kenkä, jossa on enemmän tukea kengän sivuilla, jotta jalka ei liiku liikaa.

Voit myös aloittaa siitä, millaisesta kengästä pidät eniten – joustavammasta vai vakaammasta. Joskus vakaampi kenkä voi olla parempi vaihtoehto esimerkiksi aikaisempien vammojen vuoksi.


Päällinen. Aivan kuten pohjan ja tuen oikea valinta, myös päällisen valinta on otettava huomioon uusia padel-kenkiä hankittaessa. Oikea päällisen valinta voi edelleen parantaa kenkien sopimista juuri sinun pelaaja- ja liikkumistyyppiisi esimerkiksi lisäämällä tukea tietyille kengän osille. Päällisen materiaali ja muotoilu määräävät myös kengän hengittävyystason, mikä puolestaan ​​vaikuttaa sekä mukavuuteen että suorituskykyyn.


PIDÄ MIELESSÄ

  • Kenkien tulee tuntua mukavilta ja tarjota oikea tuki.
  • Valitse hintaluokka tarpeidesi ja vaatimustesi mukaan, parempi kenkä tarjoaa paremmat olosuhteet.
  • Valitse kengät pelialustan ja pelityylin mukaan.

TIESITKÖ, ETTÄ

Yleisin virhe varusteiden hankinnassa on omaan peliin liian edistyneiden välineiden valinta. Valitse varusteet tasosi mukaan ja kasva pelin mukana. Lisäksi on helppo unohtaa rasitukset ranteissa, kyynärpäissä ja polvissa, joten muista täydentää varusteitasi sopivilla suojilla niin tukemiseen kuin vammojen ennaltaehkäisyyn. Kaikki hyvät lisävarusteet löydät täältä.