Vinkkejä kesän vaelluksille
Suunnittelu, varusteet ja valmistelut. Adventure Storiesin Kajsa ja Malin antavat parhaat vinkkinsä vaellusmatkalle.
He rakastavat ulkoilua ja luontoa ja käyttävät kaikki tilaisuudet hyväkseen päästäkseen vaellusretkille kokemaan uusia paikkoja – sekä lähiseuduilla että tuntureiden vaellusreiteillä. Adventure Stories on Kajsan ja Malinin kokonaisvaltainen konsepti, joka saa ihmiset kokemaan omia unelmiaan ja luomaan upeita muistoja luonnossa. Kesäkuussa he vaelsivat Lofooteilla ja saimme tilaisuuden esittää muutamia kysymyksiä.
Miksi kaikkien pitäisi kokeilla vaeltamista?
Jokaisella on varmasti oma syynsä. Jotkut haluavat vierailla tietyssä paikassa, nähdä upeita näköaloja tai pitää kirjaa kulkemistaan etäisyyksistä. Toiset haluavat saada liikuntaa ja toiset pitävät vaeltamista meditaationa – silloin saa aikaa ajatuksilleen. Jokaisella on oma yksilöllinen syy lähteä ulos luontoon. Omalta osaltamme pyrimme käymään mielestämme maagisen upeissa paikoissa – tunturien huipulla, meren rannalla, hienoja näköaloja ihailemassa – ja mielellään auringonlaskun tai auringonnousun aikaan (golden hours).
Mikä on parasta vaeltamisessa?
Ulkoilmassa saa ihanan vapauden tunteen – ja on yhteydessä luontoon! Se luo empatiaa ja hyvinvointia. Luonnossa on kaunista ja elävää, ja yksinkertaisuudessa on jotakin taianomaista. Vaelluksella pystyy nollaamaan ajatuksensa ja alkaa arvostaa ”pieniä asioita”, jotka usein unohtuvat tavallisessa arjessa ja sisätiloissa. Se on vähän kuin lähtisi mikrolomalle omasta arjesta. Voi jättää kaiken hetkeksi ja vain nähdä, kuulla, tuntea, maistaa ja oppia tuntemaan kaikilla aisteilla. Ulkoillessa oppii myös ymmärtämään miksi kaikkien pitäisi elää ympäristöystävällisesti ja huolehtia luonnosta, itsestään ja toisista.
Miten voi valmistautuaparhaiten kesäiseen vaellusretkeen?
Reppua kannattaa kantaa testiksi aina välillä etukäteen, ja myös vaatteita ja muita varusteita on hyvä kokeilla. Kävele vaelluskengillä vähän vaikka joka päivä. Harjoittele teltan pystyttämistä – tositilanteessa voi olla vaikka myrsky, jolloin on tärkeää saada teltta pystyyn nopeasti. Kannattaa myös valmistautua henkisesti asioihin, joita pahimmassa tapauksessa voi tapahtua. Se antaa lisävarmuutta, jolloin voi rentoutua ja nauttia täysin upeista elämyksistä. On myös hyvä muistaa, että ulkona maastossa ei ole käytettävissä mitään mukavuuksia. Pitää siis olla valmistautunut kaikkiin sääoloihin, mahdollisiin vammoihin ja muihin mahdollisiin sattumuksiin.
Mitä aloittelijoiden pitäisi ajatella ennen lähtöä vaellukselle?
Kokeile millainen tahti sopii itsellesi parhaiten. Vältä hikoilua tai palelua niin paljon kuin mahdollista. Se on tietysti tärkeää mukavuuden, toimivuuden, kestävyyden ja raikkauden kannalta – mutta ennen kaikkea turvallisuuden takia, sillä kosteuden ja kylmyyden kanssa ei ole leikkimistä.
Onko vaeltaminen hyvää liikuntaa?
Todella hyvää! Se on sekä henkistä että fyysistä treeniä, ja tarvitsemme todellakin molempia. Kaikki asiat, jotka jäävät arjen jalkoihin, voivat olla läsnä vaelluksen aikana. Kaikenlainen liikunta on mielestämme hyvää liikuntaa, varsinkin kun istumme niin paljon muuten.
Miten kesäaikaan voi pukeutua parhaiten vaellusretkelle?
Sääolot voivat vaihdella nopeasti tuntureilla ja siellä voi olla kylmempää kuin uskoisi (tai mitä ennuste kertoo). Ota mukaan sadevaatteet, jotka kestävät paljon kosteutta ja tuulta, vaelluskengät sekä villainen tai synteettinen välikerros. Lämmin takki tai paita, sekä alusasu kylmiksi illoiksi ja öiksi. Aurinkosuoja täytyy myös huomioida vaatteiden, aurinkovoiteen, aurinkolasien ja lippalakin muodossa. Se on tärkeämpää kuin uskoisi, koska auringonpaisteelle altistuu koko päivän ajan.
Minkä tyyppinen teltta kannattaa ottaa mukaan?
Riippuu tilanteesta. Jos vaeltaa tuntemattomassa maastossa ja haluaa pystyä siirtämään telttaa helposti, tai jos haluaa telttailla rannoilla tai kallioilla, kupoliteltta on hyvä valinta. Muussa tapauksessa on parempi ottaa tunneliteltta, jos haluaa mahdollisimman vähän kantamista. Siinä on vähemmän kangasta ja vähemmän telttakaaria kuin muissa malleissa. Kannattaa investoida telttaan, joka on helppo saada pystyyn myös tuulisella ja sateisella säällä. Siinä pitää myös olla hyvä ilmanvaihto molemmilla sivuilla ja ilmarei’issä hyttysverkot. Ilmanvaihto on erityisen tärkeää kosteuden siirtymisen ja kondensaation välttämisen takia – varsinkin kylmällä tai kostealla säällä.
Tärkein esine, jota ei saa unohtaa kotiin?
Selviytymisen kannalta ehdottomien varusteiden (siis ensiapulaukku, tulitikut ja sytytin, veitsi, retkikeittiö ja lämpö/tuulensuoja) lisäksi meidän mielestä Nalgene-pullo on tärkeä ja todella fiksu ottaa mukaan. Sitä voi käyttää antamaan lämpöä makuupussissa (ja hätälämmittimenä). Pulloon voi kaataa kiehuvaa vettä ja sen voi laittaa makuupussiin, kun on menossa nukkumaan – se auttaa ylläpitämään lämpöä. Se on sitä paitsi todella kestävä ja kevyt, ja helppo täyttää juomavedellä tunturipurosta.
Kuinka pitkät päiväetapit ovat sopivia?
Riippuu siitä, miten paljon liikkuu muuten ja miten paljon kestää henkisesti ja fyysisesti – ja myös siitä,miksi on vaelluksella. Sopiva enimmäismatka on 10-20 kilometriä, mutta kannattaa ottaa huomioon marginaalit. Kaikki riippuu säästä, maastosta ja korkeuseroista. On hyvä kokeilla itse, millainen tahti sopii itselle ja varustukselle, ei ole mitään valmiita malleja.