Harjoittelu ja palautuminen
Löydä tasapaino keskittymällä oikein harjoitteluun ja palautumiseen. Optimaalisen suorituksen kannalta lepo on vähintään yhtä tärkeää kuin rankat treenit.
1. Suunnittele lepopäivät etukäteen
Aktiivinen elämä on hauskaa! Siksi on helppo treenata liian paljon tai liian kovaa. Jotta harjoittelu olisi mahdollisimman terveellistä, suunniteltuun treeniohjelmaan kannattaa sisällyttää selkeät lepopäivät. Olipa liikuntamuotosi mikä tahansa, lepo on tärkeää kehon hyvinvoinnin ja palautumisen kannalta!
2. Lämmittely
Palautumisen mahdollisuuteen voi vaikuttaa jo ennen harjoittelun aloittamista. Lihasten, nivelten ja jänteiden lämmittely auttaa ehkäisemään tulehdusten ja vammojen riskiä. Lämmittele vähän sisällä, ennen kuin lähdet ulos treenaamaan talvella!
3. Aseta uni etusijalle
Uni on ratkaiseva tekijä terveellisessä liikunnallisessa elämässä. Nukkuessa erittyy useita hormoneja, jotka ovat tärkeitä kehon palautumiselle. Unella on myönteisiä vaikutuksia myös kehon immuunipuolustukselle. Avain hyvään uneen voi olla säännöllinen unirutiini, jossa menet nukkumaan suunnilleen samaan aikaan joka ilta.
4. Ravinto ja nestetasapaino
Monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ruokailu ovat erittäin tärkeitä kehon hyvinvoinnille ja harjoittelun jälkeiselle palautumiselle. Keho tarvitsee proteiinia lihasten rakennusaineeksi ja palautumiseen. Myös hyvän nestetasapainon säilyttäminen on erittäin tärkeää. Liian vähäinen vedenjuonti voi heikentää kehon palautumista.
5. Venyttele
Lämmittelyn lisäksi keho tarvitsee myös jäähdyttelyä. Harjoitellessa lihakset supistuvat ja jäykistyvät. Venyttely rentouttaa jännittynyttä lihasta, mikä lievittää kiputilaa ja lisää liikkuvuutta. Venyttely on hyväksi myös pitkällä aikavälillä, koska lisääntynyt liikkuvuus voi parantaa suoritusta liikuntamuodossasi.