PT vinkkaa – näin pidät treenilupauksesi
”Tänä vuonna aloitan treenaamisen” – uudenvuodenlupaus, jonka toteuttamiseen ei riitä motivaatiota? Omavalmentaja Julia Glenmark No18-salilta jakaa parhaat vinkkinsä treenilupausten pitämiseen.
1. Harjoittelun määrä riippuu kokemuksesta Miten kauan olet treenannut ja mitkä ovat tavoitteesi?
Kaksi kertaa viikossa on hyvä alku, jos olet aloittelija etkä ole koskaan käynyt salilla. Jos olet treenannut useita vuosia, lihaksesi tarvitsevat stimulaatiota useammin jatkaakseen kehittymistään.
2. Kaikki eivät tarvitse harjoitusohjelmaa
Harjoitusohjelman tarve riippuu tavoitteistasi ja ennen kaikkea siitä, millainen ihminen olet. Jotkut pitävät järjestelmällisyydestä ja selkeistä tavoitteista, joita voivat olla esimerkiksi kehon vahvistaminen tai kilpailuun tai juoksuun valmistautuminen – silloin harjoitusohjelmasta voi olla hyötyä. Jos pidät vaihtelusta ja treenaat lähinnä hyvinvointisi vuoksi, harjoitusohjelma ei ole välttämätön.
3. Valitse PT, ryhmäliikunta tai itsenäinen harjoittelu tarpeen mukaan
Omavalmentaja voi olla hyvä vaihtoehto sekä tavoitteeseen tähtäävälle treenaajalle että aloittelijalle, jolla ei välttämättä ole lainkaan motivaatiota tai joka on epävarma tekniikasta. Ryhmäliikunta sopii täydellisesti treenaajalle, joka pitää vaihtelevasta harjoittelusta ja ryhmädynamiikasta. Itsenäinen harjoittelu sopii niille, jotka haluavat päättää itse harjoitteluajankohdasta tai joilla ei ole vaikeuksia löytää motivaatiota treenaamiseen. Lyhyesti sanottuna – valitse itsellesi ja omiin tarpeisiisi sopiva treenimuoto.
4. Aloita voimaharjoittelulla
Voimaharjoittelulla on hyvä aloittaa, koska sillä on erittäin paljon myönteisiä terveysvaikutuksia. Lisäksi selviydyt vahvan kehon ansiosta paljon helpommin muista harjoittelumuodoista, kuten CrossFit-harjoittelusta.
5. Ponnistele hieman enemmän jokaisissa treeneissä
Keho tottuu erittäin nopeasti, joten treeneissä pitää ponnistella koko ajan hieman enemmän ja altistaa keho uudelle stressille (harjoittelulle), jotta se voisi kehittyä ja vahvistua. Ei siis kannata nostella aina samoja painoja tai juosta samanpituista matkaa jokaisella kerralla, jos haluat kehittyä. Harjoittelu on paljon hauskempaa, kun tulokset näkyvät omassa kehityksessä.
6. Älä aloita liian kovaa!
Jos et ole treenannut aiemmin ja aloitat viidellä kerralla viikossa, harjoittelu ei todennäköisesti kestä pitkään. Kärsit luultavasti huomattavista lihaskivuista alussa, minkä seurauksena jätät harjoittelukertoja useammin väliin ja lopulta menetät motivaation. Aloita mieluummin noin 2–3 kerralla viikossa, aseta realistisia tavoitteita ja lisää harjoittelukertojen määrää vasta, kun olet kehittänyt rutiinin.
7. Kun alat menettää motivaatiota – hae inspiraatiota!
– Harjoittele ystävän kanssa. Voitte motivoida toisianne samalla, kun harjoittelu on hauska ja yksinkertainen tapa olla yhteydessä.–Kokeile erilaisia harjoittelumuotoja, jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan.
– Kaikista tärkeimpänä: Aseta tavoitteita – sekä pitkälle että lyhyelle aikavälille! Lyhyet tavoitteet johtavat pitkiin ja ovat erittäin tärkeitä motivaation ylläpitämiseksi.