Miksi leikki on tärkeää?
MLL:n Anna Puusniekka vastaa.
Miksi leikki on niin tärkeää urheilussa?
Leikkiä voi joka tapauksessa muutenkin... Leikki on lapselle luontaista toimintaa lapsuuden eri kehitysvaiheissa: mitä nuorempi lapsi, sitä luonnollisempaa leikki lapselle on. Lapsi myös oppii parhaiten leikin kautta.
Jotta lapsen motivaatio urheiluharrastukseen säilyy, täytyy liikunnan tuottaa myös iloa – pelkkä ”vakava” treenaaminen ei useinkaan riitä. Siksi leikinomaisuudella ja liikkumisen ilolla on urheilussa tärkeä rooli.
Onko joitakin tieteellisiä tutkimuksia, jotka tukevat leikin tärkeyttä urheilussa (varsinkin lasten osalta)?
Valitettavasti en tiedä tutkimuksia. Mutta Eero Haapala, joka on lasten ja nuorten liikuntafysiologian dosentti Jyväskylän yliopistossa, on tutkinut mm. fyysisen kunnon merkitystä nuoruusiän mielenterveydelle. ”Tutkimuksen tulokset korostavat fyysiseen kuntoon panostamisen merkitystä lapsuudesta alkaen. Fyysisen kunnon kehittäminen tulisi nähdä yhtenä mahdollisena keinona tukea lasten ja nuorten mielenterveyttä ja kognitiivista kehittymistä."
https://www.jyu.fi/fi/uutinen/hyva-fyysinen-kunto-lapsuudesta-alkaen-suojaa-mielenterveytta
Miten minun lasten ja nuorten valmentajana pitäisi lähestyä ajatusta leikistä osana harjoittelua?
Urheilua harrastavilla lapsilla ja nuorilla treenaaminen muuttuu usein vakavaksi jo melko nuorella iällä. Erityisesti murrosiässä motivaatio harrastamiseen voi olla koetuksella. Urheiluharrastuksessa olisikin hyvä tavoitella myönteistä kokemusta: että jokaisella treenikerralla lapsi/nuori saisi onnistua ja kokea iloa. Jos varsinaisessa lajiharjoitteessa se ei kaikilla aina toteudu, voi ajatella, että leikkiessä kaikilla on mahdollisuus onnistua – ja kokea myös iloa. Myönteinen kokemus voi tulla myös jo siitä, että lapsi/nuori saa olla osa mukavaa, turvallista ryhmää. Siten esimerkiksi jokin ryhmähenkeä tiivistävä ja energiaa tuova leikinomainen harjoitus treenien alkuun voi lisätä motivaatiota urheiluharrastukseen. On myös hyvä huomioida, että leikki mahdollistaa helpommin uusien lasten ja nuorten liittymisen osaksi treeniporukkaa. Leikin ja leikillisyyden avulla voi myös osoittaa lapsille/nuorille, että treenaaminen ei ole vain vakavaa suorittamista, vaan se voi olla myös kevyempää ja iloa tuovaa.
Miten voin vanhempana ottaa tämän asian puheeksi lapseni valmentajan kanssa?
Aikuisilla, niin valmentajilla kuin vanhemmilla, voi olla suuri vaikutus lapsen kokemaan liikunnan iloon ja motivoitumiseen säännölliseen harjoitteluun. Vaikutus voi olla myös päin vastainen eli aikuisten toiminnan vuoksi lapsen kiinnostus ja motivaatio voivat kärsiä. Vanhemman on hyvä antaa tilaa valmentajan osaamiselle. Jos oma lapsi tuntuu menettävän harjoittelun iloa ja motivaatiota harrastamiseen, kannattaa asia kuitenkin ottaa esille valmentajan kanssa.
Valmentajalle voi kertoa oman lapsen kokemuksista ja ehkä vinkata, miten leikki/leikillisyys voi olla helppo tapa tuoda treenaamiseen myönteistä tunnelmaa ja iloa. Leikkiessä kun kaikilla on mahdollisuus onnistua. Nämä onnistumiset voivat osaltaan vahvistaa lapsen liikunnallista itsetuntoa ja siten lisätä todennäköisyyttä, että lapsen motivaatio liikuntaharrastukseen säilyy.
Suurimmasta osasta urheilua harrastavista lapsista ja nuorista ei tule urheilun ammattilaisia, mutta jokaiselle on merkitystä liikkumisen tuomalla ilolla ja hyvinvoinnilla läpi elämän.
Miksi myös aikuiset eliittitason urheilijat leikkivät treeneissään?
Leikki tekee hyvää kaikille. Aikuiset, vakavasti urheiluun suhtautuvat ja eliittiurheilijat kaipaavat kurinalaisen harjoittelun ja vakavan tekemisen rinnalle rentoutta ja iloa. Leikki ja leikinomaisuus ovat tähän oiva ja ihmiselle luontainen tapa.
Anna Puusniekka, advisor for the parenting support, MLL
Yhdessä kohti lapsiystävällistä Suomea.
Miten ilo ja leikki voidaan palauttaa urheiluun?
urheiluryhmässä -verkkokurssi.
vinkkiä hauskaan yhdessäoloon.