Mitä enemmän pyöräilee, sitä tärkeämpiä pyörän eri osat ja niiden toimivuus ovat. Esimerkiksi renkailla, vaihteilla, jarruilla ja iskunvaimennuksella on sitä tärkeämpi rooli, mitä pidempiä matkoja tai mitä vaativammassa maastossa ajetaan. Jos pyöräilysi on lähinnä kaupunkiajoa, kuten maidonhakureissuja lähikauppaan, vaatimustaso pyörälle on luonnollisesti matalampi.
Aina 90-luvun alusta eli maastopyörien – tai MTB-pyörien – lanseerauksesta asti pyöräilystä on tullut yhä erikoistuneempaa toimintojen mukaan. Pyöräkaupoille mennessä kannattaakin miettiä tarkoin, mihin pyörää aikoo käyttää: mieti tarpeitasi tarkkaan ja valitse sopivin. Koeaja pyörää mielellään jo kaupassa, tai jos ostat pyörän netistä, ota selvää minkä tyyppinen ja kokoinen pyörä sopii sinulle parhaiten. Mikäli ajat eniten kaupunkiolosuhteissa, maastopyörä ei ehkä ole optimaalisin vaihtoehto. Ja toisin päin, mikäli työmatkapyöräilet pitkiä matkoja, ei yksinkertaisempi kaupunkipyörä ehkä ole sinulle sopivin, eikä metsämaastoon sopivin hankinta ole kilpapyörä.
Runkokoon valintaan ei ole absoluuttisia ohjeita, varsinkin, kun eri pyörämallit voivat olla hyvin erilaisia. Runkokoko on kuitenkin tärkeä ominaisuus. Runkokoko määrittää pitkälti ajomukavuuden. Oikean runkokoon valinnassa pituus on yksi huomioonotettava seikka, mutta se ei yksin riitä. Jos sinulla on esimerkiksi pitkät jalat, mutta suhteellisen lyhyt ylävartalo, poljinetäisyys voi olla hyvä, kun taas etäisyys ohjaustankoon voi olla liian pitkä. Kokeile pyöriä tai mittaa itsesi ja vertaa mittojasi pyörän eri mittoihin, jotka löytyvät myyjän nettisivuilta tai myymälästä.
Lasten pyörän hankinnassa on kaksi erityisen tärkeää asiaa: lapsen tulee pystyä pyörän selässä istuessaan pitämään jalat maassa ja kyettävä kääntämään ohjaustankoa 90 astetta siitä irti päästämättä. Nämä kaksi asiaa tekevät lapsen pyöräilystä mahdollisimman turvallista. Ja muistathan, että pyörää on lapsen kasvaessa alati säädettävä ja tarpeen vaatiessa on hankittava uusi pyörä.
Voi olla hyvä myös miettiä, millaiset jarrut lastenpyörään haluaa. Osa valitsee käsi- ja jalkajarrun yhdistelmän, toiset vain käsijarrun. Jalkajarrut voivat olla paremmat pienimmille lapsille, joiden jalkojen lihakset ovat usein käsien lihaksistoa kehittyneemmät. Myöhemmin kannattaa harkita käsijarrua, sillä käsien refleksit ovat jalkoja nopeammat. Lisäksi polkimien on oltava oikeassa asennossa, kun haluaa jarruttaa jalkajarrulla. Tämä tarkoittaa, että voi joutua odottamaan puoli kierrosta, ennen kuin voi jarruttaa. Käsijarrulla jarruttaminen on siis nopeampaa. Lisäksi lähes kaikissa aikuisten pyörissä on nykyään vain käsijarrut, joten niiden käyttöä voi olla hyvä opetella alusta pitäen.